Karmelita-tüntetés: országgyűlési képviselőket is feljelentett a rendőrség

Karmelita-tüntetés: országgyűlési képviselőket is feljelentett a rendőrség

Közvetlen közelről, könnygázzal lefújt diák a Karmelita kolostor előtti tüntetésen 2023. május 3-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, rongálás… a Budapesti Rendőr-főkapitányság számos büntetőeljárást kezdeményezett a Karmelita Kolostornál történt rendbontások miatt – írja a Police.hu oldalán a rendőrség.

A közlemény részletezi is, hogy a könnygázba fojtott tüntetések résztvevői ellen milyen eljárásokat kezdeményeztek. Mint írják, a rendőrség a Budai Várban az építési kerítéselemek megrongálása, majd azt követően a rendőröket ért április 24-i támadás kapcsán hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen a jogellenes gyűlés több erőszakos résztvevőjével, köztük országgyűlési képviselőkkel szemben. A be nem jelentett gyűlés szervezője ellen gyülekezési joggal visszaélés miatt indult szabálysértési eljárás.

Majd rátértek a május 3-ai eseményekre: „a kerítéselemek ismételt ledöntése, megrongálása, az építési területre történő jogellenes behatolás és a rendőröket ért támadás” miatt hivatalos személy elleni erőszak gyanújával kezdeményeztek eljárást a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az arcukat maszkkal eltakaró résztvevőkből eddig tíz embert azonosítottak, közülük hármat már ki is hallgattak „az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt”. Mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, illetve biztonsági kamerát törtek össze – rongálás bűntett gyanúja miatt eddig három ember ellen indult büntetőeljárás. Garázdaság miatt is nyomozás folyik, már több mint húsz feltételezett elkövetőt azonosítottak a fővárosi rendőrök.

Az építési területet határoló kerítéselemeket 2023. május 9-én reggel újra megrongálták és eltávolították, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás miatt indított büntetőeljárást. A nyomozások valaírtuk, a mennyi bűnügyben folyamatban vannak, melynek során további gyanúsítások várhatóak.

Mint arról hírt adtunk, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) aránytalannak ítélte meg a rendőrség reakcióját a május 3-i tüntetés eseményeire. A TASZ szerint igazán súlyos erőszakot a rendőrök alkalmaztak, nem a tüntetők. – Könnygáz közvetlen közelről fejre fújva, tonfa, bilincselés a kövön, órákig tartó előállítás a semmiért vagy bagatell vétségért, mindez fiatalkorúakkal és fiatal felnőttekkel szemben, akik nem rendőrökre támadtak, hanem pár kordonelemet döntöttek le – sorolta egy bejegyzésben a TASZ jogásza. Arról, hogy a TASZ szerint mi volt jogellenes a tüntetésen és mi nem, ITT írtunk részletesebben.