Kásler: Engedélyezte az NNK a Szputnyik V vakcinát

Kásler: Engedélyezte az NNK a Szputnyik V vakcinát

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett koronavírus elleni vakcinát tartalmazó fiolákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én. Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül (Fotó: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a Szputnyik V oltás esetében a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat, amelyek alapján megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi tekintetben a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból pedig embereken alkalmazható – közölte Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője vasárnap a Facebook-oldalán.

https://www.facebook.com/kasler.miklos.hivatalos/posts/255108662908610

A miniszter azt is hozzátette, hogy a Pfizer–BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapta meg az engedélyt a magyarországi használatra. „Így mostantól négy vakcina áll rendelkezésünkre a koronavírus elleni harcban” – jelentette be.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei január 20-án adták ki az ideiglenes használatbavételi engedélyt az orosz vakcinára, miután meggyőzőnek találták azt. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

Akkor azt is közölték, hogy az OGYÉI még a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel. Ezután két nappal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy három részletben nagy mennyiségű orosz vakcinát vásárolt Magyarország. Oroszországból összesen 1 millió ember oltására elég Szputnyik vakcina jöhet 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer fő oltására elég szállítmány kedden meg is érkezett. 

Az orosz vakcinával kapcsolatos kérdőjelekről itt és itt írtunk.