Kedden beterjeszti Palkovics az akadémia átalakításáról szóló javaslatot

Kedden beterjeszti Palkovics az akadémia átalakításáról szóló javaslatot

Demonstrálók a Magyar Tudományos Akadémia főépülete előtt Budapesten 2019. február 12-én az MTA-székház köré szervezett élőlánc-tüntetésen (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába a folyamatos tiltakozás és a vasárnapi több ezres demonstráció, a kormány nem hátrál és beterjesztik a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóhálózatát kiszervező törvényjavaslatot. Az ügyben a kabinet részéről rendre megszólaló Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ATV-nek adott interjújában azt mondta, hogy ez már kedden megtörténik.

Az átszervezés lényege, hogy az MTA kutatóintézet hálózata – ami eddig a Köztestület alatt működött –, egy hasonló jogállású alkotmányos szervezet, az Eötvös Loránd Kutatási Intézet intézményhálózataként működik majd tovább. A tárcavezető szerint ezzel nem sérül a kutatás szabadsága, de fel fognak kérni nyugat-európai, korábban az átalakítás miatt bizonyos aggodalmukat kifejező szervezeteket is, hogy nézzék meg a terveket. A kiszervezés szeptember elsejével történne, a tárcavezető a gyorsaságot „prózai okkal” indokolta, mégpedig, hogy minél gyorsabban legyen meg az új szervezet, így mindenki tudja, hogy hogyan, mihez fog tudni alkalmazkodni.

Vak erők pusztítanak maguk körül mindent - az MTA és a tudomány szabadságáért tüntettek | Magyar Hang

Szabadságot a tudománynak! Szabadságot az Akadémiának címmel hirdetett tüntetést az Akadémiai Dolgozók Fóruma vasárnap délutánra. A kettő órára hirdetett gyülekezőt egy felhőszakadás zavarta meg, a résztvevők az aluljáróba húzódtak, amíg elállt az eső, majd fél három előtt tértek vissza felszínre. Több ezren lehetnek a helyszínen.

Palkovics László elmondása szerint mindenképpen ragaszkodnak az átszervezéshez, de ez nem is okozhat meglepetést, hiszen a kormány háromnegyed éve kitart emellett. Lovász László MTA-elnök aggodalmai sem hatották meg. – Elnök úrnak az a dolga, hogy ő a meggyőződése szerint ott tartson egy jól működő kutatóintézeti hálózatot, ami ma az Akadémiánál van. Én meg úgy gondolom, hogy ez az intézet sokkal jobban fog tudni működni egy másik formában – mondta.

Az alaptörvénnyel is ellentétes lehet a kormány terve, tiltakoznak az MTA kutatóhelyeinek vezetői | Magyar Hang

Tiltakozik az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa a kormány által tervezett törvénymódosítás ellen. Az MTA.hu honlapon közzétett állásfoglalást a testület ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett fogadta el kedden. A tanács szerint a javasolt törvénymódosítások nem felelnek meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között lezajlott tárgyalásokon elfogadott megállapodásoknak és a sokszor hivatkozott német főhivatású kutatóhálózati modelleknek.

Az MTA a tervek nyilvánosságra kerülése óta folyamatosan tiltakozik, az ügy miatt alakult Akadémiai Dolgozók Fóruma már több demonstrációt is szervezett. Úgy érzik, hogy a tudomány szabadsága van veszélyben. Legutóbb vasárnap volt vonulásos demonstráció Budapesten, több ezer résztvevővel.

Bojár: Orbán nem tűri a független intézményeket

Megszólalt az ügyben a Graphisoft alapítója is. Bojár Gábor a Népszavának adott interjújában beszélt arról, hogy Orbán Viktor „nem tűri a független intézményeket és az MTA az egyik legerősebb ilyen szervezet”. Itt említette, hogy a társadalomtudományi műhelyeket a miniszterelnök ellenzéki fészeknek tekinti, amelyek sok ellenzéki beállítottságú tudósnak ad munkát. Ezt pedig fel kell számolnia, ennek legutóbbi példája az 56-os intézet beolvasztása Schmidt Mária intézetébe.

Megszűnik a tudomány önállósága, augusztustól államosítanák az MTA kutatóintézeteit | Magyar Hang

Csak az uniós választásokat várta meg a kormány, hogy megszüntesse a tudomány önállóságát. Miután nem sikerült teljes behódolásra kényszeríteni a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), a tudomány képviselőinek bevonása nélkül készített előterjesztéssel, kétharmados törvénnyel tervezik elvenni a kutatóintézeteket az Akadémiától augusztus elsejétől.

Bojár Gábor szerint a rezsim az ellenzéket nem erőszakkal hallgattatja el, hanem anyagilag fojtja meg. A következő ciklusban pedig a kutatás-fejlesztésre nagyobb uniós források érkeznek, ez sem lehet független kezekben.