Két hétig tarthatják az egyetemet az SZFE hallgatói

Két hétig tarthatják az egyetemet az SZFE hallgatói

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói a hétfő esti demonstrációt követően foglalták el az intézmény Vas utcai épületét, és emeltek blokádot. Információink szerint a diákok elkötelezettek, addig tartják magukat, amíg erre lehetőségük van. – Tudjuk, hogy ki azok, akiket nem akarunk beengedni az egyetemre, ők az alapítvány kuratóriumának tagjai, illetve a felügyelőbizottsági tagok – fogalmazott a Magyar Hangnak Csernai Mihály, a hallgatói önkormányzat (HÖK) elnöke kedd reggel.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem blokádja belülről

A hallgatók által elfoglalt Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete belülről. A videót az egyik bent lévő hallgató készítette.

Az épület lezárása kapcsán, amennyiben erre panasz érkezik, felmerülhet, hogy a hallgatók birtokháborítást követnek el, erről az illetékes önkormányzatnak kell döntenie. A Pikó András vezette, ellenzéki többségű józsefvárosi önkormányzatnak a törvény értelmében 15 nap áll rendelkezésére, hogy elbírálja az esetet, vagyis a blokádot emelt diákoknak várhatóan két hetük lesz rá, hogy az épületben maradjanak. Úgy tudjuk, a tüntetőkhöz máris több felajánlás érkezett, étel és ital ellátásukat már szervezik.

A hétfő esti demonstrációval, és az azt követő barikáddal a hallgatók tiltakoznak a kormány döntése ellen, amely szerint az SZFE szeptember 1-től új formában, alapítványként működik tovább. A hivatalos indoklás szerint a modellváltásra azért volt szükség, mert „az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni”. Az átalakítás ellenzői szerint azonban a kormány valódi célja az erőszakos térfoglalás.

A tervről az egyetemet nem tájékoztatták, a vezetőség is csak a hírekből értesült a döntésről, amelynek nyomán tüntetéseket és tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a hallgatók, több művész pedig nyílt levélben állt ki az intézmény függetlenségéért. Eredményt azonban nem értek el, az Országgyűlés július 3-án megszavazta a modellváltást. Július 31-én az ITM egy közleményben gondosan elrejtve hozta nyilvánosságra, hogy az egyetemet irányító alapítvány kuratóriumának élére Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója került.

Ő az, aki a hallgatók ígérete szerint biztosan nem léphet majd be az egyetem területére. A direktornak, a kuratórium vezetőjeként erre mégis szüksége lehet, akár már kedden, hiszen ahogy arról korábban nyilatkozott, a SZFE lemondott vezetősége és szenátusa helyére a napokban jelölik ki az új embereket, hogy az egyetem zavartalanul működhessen.