Kétszáz alá esett az elhunytak száma az elmúlt 24 órában

Kétszáz alá esett az elhunytak száma az elmúlt 24 órában

Beoltanak egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. április 18-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 óra statisztikái szerint 197 fő halt meg a koronavírushoz köthetően, és 2680 új fertőzöttet regisztráltak – derült ki a járványügyi tájékoztatás céljából létrehozott kormányzati honlap hétfői összegzőjéből. A közzétett adatok szerint mintegy hatszázzal csökkent aktív fertőzöttek száma, ami most 269 595 fő. Nőtt viszont a kórházban ápoltak száma, az adatok szerint 8650 fő szorul ápolásra, ami 205 fővel több, mint egy nappal korábban. A lélegeztetőgépen lévők száma is eggyel emelkedett, jelenleg 1052 beteget lélegeztetnek gépekkel.

Az elmúlt napokhoz képest kevesebben, 13 846-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, közülük 5483 főt oltottak be a második adaggal. Összesen a magyar lakosság bő harmada, 3 266 425 fő megkapta legalább az első oltást, míg 1 391 381-an már a második adagot is. Az eddigi statisztikák szerint a járvány kezdete óta 753 188 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A kórból 458 212-en gyógyultak fel.

– A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, tehát április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is – hívta fel a figyelmet rá a Koronavirus.gov.hu. Hozzátették ugyanakkor, hogy az oltási program előrehaladásával párhuzamosan közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata. A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

A korábban bejelentettek szerint április 19-én hétfőn kinyitottak az óvodák, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4. évfolyamokon) visszatértek a rendes, tantermi oktatásra.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összeített adatai szerint egyébként a világon 141,1 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig átlépte a 3 milliót, pontosan 3 017 632 elhunytat kötnek a koronavírus-fertőzéshez.