Ki legyen Tarlós István kihívója? Egymásnak feszültek a jelöltek

Ki legyen Tarlós István kihívója? Egymásnak feszültek a jelöltek

Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor a Partizán előválasztási vitáján Budapesten, 2019. június 14-én (Fotó: Katona Mariann/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komolyabb szóváltás és éles különbözőségek helyett inkább sok hasonló elképzelés hangzott el a másfél hét múlva esedékes ellenzéki előválasztás jelöltjeinek első nyilvános vitáján. Az nem derült ki, hogy ellenzéki főpolgármesterként hogyan érvényesítenék akaratukat Orbán Viktorral szemben, de ígéretből így sem volt hiány: több zöldterület, P+R parkolók építése, újabb önkormányzati bérlakások felhúzása, de még a nyilvános illemhelyek számának megsokszorozása is elhangzott. Ingyenes BKV-t viszont senki sem tervez.

Karácsony Gergely és Kálmán Olga óvatos egymásnak feszülése volt az egyetlen vibráló pont amikor az ellenzéki előválasztásra bejelentkezett Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor vitázott péntek este a Gulyás Márton-féle Partizán szervezésében.

Az MSZP és a Párbeszéd által támogatott politikus ugyanis feltette azt a kérdést, hogy vajon hogyan fog felkészülni erre a komoly posztra az, aki egy hónappal ezelőtt még nem is tudta, hogy főpolgármester akar lenni. Egyértelműen az újságíró-műsorvezetőből néhány nappal ezelőtt váratlanul a Demokratikus Koalíció által támogatott jelöltté vált Kálmán Olgára célzott, aki ezt nem is hagyta szó nélkül. Érdemi választ ugyan nem adott, de azt azért egyből megjegyezte, hogy nagyon díjazza, ha valaki egy éven belül kerületi polgármester, miniszterelnök, és főpolgármester is akart lenni.

Előválasztás, főpolgármester jelöltek vitája

Állandó

téma, hogyha bármilyen vezetői posztra egy ellenzéki politikust

választanak meg, vajon hogyan tud majd együttműködni a

kormánnyal. Budapest szempontjából ez már régóta napirenden

van. Az viszont nem derült ki, hogy a főpolgármesterségre

aspirálók miként oldanák meg ezt a feladatot. A momentumos

Kerpel-Fronius Gábor csak arra hivatkozott, hogy ez a legfőbb

közvetlenül választott pozíció, ami igenis komoly felhatalmazást

jelent. Ehhez mindössze egyetlen konkrétumot társított, miszerint

van, amikor egy városvezetőnek a tüntetések élére kell állni.

Kálmán Olgától sem lehetett megtudni többet, ő eljátszotta,

mit mondana Orbán Viktornak. – Miniszterelnök úr, ön nekem nem

a főnököm, a budapestiek a főnökeim – mondta, bármilyen

további magyarázat nélkül. Karácsony Gergely is csak annyi

magyarázatot adott a helyzetre, hogy most nem pártjelölteket

keresnek, hanem azt az embert, „aki szembenéz Orbán Viktorral”,

az erejét pedig a fővárosiak felhatalmazása adja.

Ugyancsak nem érkezett egyértelmű válasz arra, hogy amennyiben bármelyikük is nyer, mostani ellenfeleit vajon kinevezné-e bármilyen posztra. Annyit mondtak csak, hogy nem osztogatnak előre pozíciókat, bár Karácsony Gergely azt azért megjegyezte, hogy Kerpel-Fronius Gáborral szívesen dolgozna együtt.

Fűre lépni szabad! Karácsony Gergely nyolc pontja Budapest jövőjéről | Magyar Hang

A magyar GDP 40 százalékát előállító Budapest az Európai Unió tizedik legnagyobb városa, gazdasági régiók és történeti hagyományok metszéspontja, páratlan szépségű és kultúrájú világváros, nemcsak a mi otthonunk, egész Európa büszkesége is. Fővárosunk azonban lehetőségeitől messze elmaradva teljesít, és ma nem azt nyújtja lakóinak, amit megérdemelnének.

Dugódíj, de csak óvatosan

Érzékeny kérdés a fővárosi közlekedés, az elmúlt időszakban igencsak felerősödtek azok a hangok, hogy valamilyen módon csökkenteni kell az autók számát, főként a belvárosban. Ezt az irányt mindhárom jelölt magáénak vallja, de a megvalósításban azért már voltak különbségek, főként a tervek árát tekintve. Kálmán Olga például megígérte, hogy jövőre a hármas metró minden szerelvényén klíma lesz, tíz év alatt pedig az összes BKV-buszt elektromosra cserélné. Kerpel-Fronius Gábor ugyanakkor azzal kezdte, hogy elsőként a költségvetési fedezetet kell mindenre megtalálni. Addig is újabb buszsávokat jelölne ki, összehangoltatná a menetrendeket, integrálttá tenné a bérletet, például a BUBI-ra is lehetne használni. Karácsony Gergely a két véglet között maradt: említette a hármas metró és a kisföldalatti meghosszabbítását, majd annak átbeszélését, hogy a parkolási kedvezményeket hogyan lehetne például kiváltani a napi 100 forintért igénybe vehető BKV-ra.

A

dugódíj bevezetését senki sem mondta ki egyértelműen, habár

elvileg egy eldöntető kérdés volt, amelyre igennel, vagy nemmel

kellett volna válaszolniuk. Ehelyett jöttek a hosszabb válaszok és

azok sorolásra, hogy csak akkor lehetne a behajtási díjat

bevezetni, ha meglennének a megfelelő feltételek. Alternatív

közlekedési eszközök, vagy éppen a Momentum részéről a

használatarányos útdíj bevezetése.

Ingyenes

BKV-t egyébként senki sem ígért, határozott nemmel válaszolt

mindhárom jelölt az ennek kapcsán feltett, ugyancsak eldöntető

kérdésre. Karácsony Gergely volt az egyetlen, aki gyorsan annyit

azért hozzátett, hogy a bérletek árát csökkenteni kell.

Nagy egyetértések

Számos olyan pont volt, amiben lényegében mindhárom jelölt ugyanazt mondta. Ilyen volt a fővárosi zöldterületek növelése, több nyilvános illemhely kialakítása, P+R parkolók építése, vagy éppen a Városligetben tervezett beruházások leállítása. Arról is hasonlóan gondolkoznak, hogy a belvárost tehermentesíteni kell, a külső kerületekben is kis városközpontokat kellene kialakítani, elsősorban a jelenlegi rozsdaövezeteket kihasználva. Mindannyian vállalnák azt is, hogyha felkérést kapnának, megnyitnák a budapesti Pride-ot.

Megszólítani a Fidesz-árvákat | Magyar Hang

Keresztény családból jött, egykor az LMP-re szavazott, a legfontosabb problémának pedig a fővárosi lakhatási válságot tekinti a Momentum főpolgármester-jelöltje. Az ismeretlenségből előlépő Kerpel-Fronius Gábor a Magyar Hangnak adott interjújában arról beszélt, nem fogják tűrni, hogy a 2010 előtti szocialista mutyivilág visszatérjen. Részletek a Magyar Hang június 7.-i (2019/23.) számában, pénteken megjelent interjúból!

Célkeresztben a jelöltek

Nemcsak a programok, hanem a jelöltek személye is célkeresztbe került, amikor Gulyás Márton egyenként, személyre szabott kérdésekkel bombázta őket. Kerpel-Fronius Gábornak azt hozta fel, hogy a Momentum rendre kritizálta az MSZP-t és a DK-t is, ez vajon milyen alapot szolgáltat az esetleges együttműködésre a Fővárosi Közgyűlésben. A politikus azzal kezdte, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében együttműködési kényszerben vannak a világról egészen mást gondoló pártok. A többszöri visszakérdezés után azért belelendült és elkezdett arról beszélni, hogy a Momentum éppen azért jött létre, mert sem az óbaloldali pártokat, sem pedig a Fideszt nem tartják megfelelőnek. Pártjuk egy önálló entitás, de „időnként rá lesznek kényszerítve az együttműködésre”.

Karácsony Gergelynek amiatt kellett magyarázkodnia, mert az általa vezetett Zuglóban a köznyelvben parkolási maffiaként elterjedt jelenség kapcsán MSZP–Fidesz háttéralkuról beszélt úgy, hogy éppen a szocialisták most a legnagyobb támogatói. Most azt mondta, hogyha volt is ilyen alku, azt azóta már felrúgták. Esetleges saját felelősségét a zuglói parkolási rendszerrel kapcsolatban nem említette, csak azt mondta, hogy ő pontosan tudja, milyen a parkolási maffiával hadakozni.

Kálmán Olgának arra kellett választ adnia, hogyan mondhatta még két hónappal ezelőtt, hogy esze ágában sincs elindulni a főpolgármesteri jelöltségért. Az EP-választások eredményére hivatkozott, amely alapján szerinte a választók megmutatták, hogy újat akarnak. – Itt vagyok – mondta. A többszöri visszakérdezés után kicsit belebonyolódott abba, hogy van-e programja, ez nem derült ki pontosan. Ahogyan az sem, hogyan ígérhet szabad oktatást, tudományt és sajtót, amikor ezekre a területekre egy főpolgármesternek nincs ráhatása. Csak annyit mondott, hogy Budapest első embereként nem hallgatna, ha „a Magyar Tudományos Akadémiát piszkálja a kormány”.

Kálmán Olga a DK főpolgármester-jelöltje | Magyar Hang

Csütörtökön délben Kálmán Olga televíziós műsorvezető és Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője Budapesten, a Szabadság téren sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a DK Kálmán Olgát indítja főpolgármester-jelöltnek - írta a 444.hu. Kálmán részt vesz az ellenzéki előválasztáson. Kálmán Olga azt mondta, budapesti jelöltnek tekinti magát, akit a DK támogat, de reméli, hogy később a többi ellenzéki párt támogatását is elnyerni.

„Szavazzanak rám!”

A

vita hangulatától némileg eltérően, igencsak érzelmesre

sikerült, amikor a bő kétórás rendezvény végén a jelöltek

saját maguk mellett korteskedtek.

Karácsony

Gergely megadta az alaphangot azzal, hogy Zugló polgármestereként

ő már sok mindent átélt: volt, hogy egy kilakoltatásra ítélt

nőt kellett visszahozni az ablakból, mert ki akart ugrani. Volt,

amikor egy gazdasági szereplő azzal fenyegette, hogy tudja hova jár

a gyermeke óvodába. A politikus azt mondta, hogy tudatosan készült

erre a pozícióra, mert Budapest változást akar. Ő pedig mindent,

amit eddig tanult, azt szeretné ennek a változásnak a szolgálatába

állítani.

Kálmán

Olga is a múltjával kezdte, számszerűsítette, hogy eddig

nagyjából 35 ezer interjút csinált. Ez pedig nem érdem – mint

mondta –, hanem tény. – Azt gondolom, azt elhiszik rólam, hogy

merek kérdezni, most talán már azt is elhiszik, hogy merek

cselekedni is – fogalmazott.

Kerpel-Fronius

Gábor azért nevezte saját a leginkább alkalmasnak, mert szerinte

ő tudja egyaránt képviselni a baloldaliakat, a Fidesz által rútul

magukra hagyottakat, és a párt nélkül maradt zöldeket. – Ezt a

szövetséget talán egyetlenként tudom megteremteni, szemben az

MSZP és a DK jelöltjével – közölte.