Kiderült, hogy mikor tetőzött a Duna Budapestnél

Kiderült, hogy mikor tetőzött a Duna Budapestnél

A Duna áradása Budapesten 2023. december 27-én (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszan elnyúló tetőzéssel, a 2013-as vízállásnál közel két méterrel alacsonyabban, szerda este tetőzött a karácsonyi árhullám Budapestnél. A 10 évvel ezelőtti 891 cm-es tetőzéshez képest most 693 cm volt a legmagasabb érték – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság lapunknak eljuttatott közleményében. 

Budapesten szerda este nyolckor tetőzött az árhullám, ekkor a legmagasabb vízállás 693 cm volt, azóta a déli adatok szerint tetőző-stagnáló a vízjárás a 690-692 cm tartományban. A 700 cm-es, II. fokú készültségi szintet nem érte el a vízállás. A Duna felső szakaszán, Nagybajcsnál 25-én este tetőzött 612 cm-es vízállással, 26-án délután újra áradásnak indult, majd aznap este 616 cm-rel újfent tetőzött. Azóta már elkezdődött az apadás. Komárom és Esztergom térségében szerda késő délelőtt illetve kora este tetőzött az árhullám. Komáromnál szombaton, Esztergomban pedig vasárnap reggelre csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje (mindkét vízmércén 500 cm) alá.

A főváros alatti szakaszokon Bajánál december 30-án napközben I. fokú készültséget meghaladó vízállások mellett várható a tetőzés. Mohácson az év utolsó napján a hajnali időszakban 805 cm körüli legmagasabb vízállások kialakulása prognosztizálható. A Lajta Mosonmagyaróvárnál tegnap délután tetőzött 211 cm-rel, itt is elkezdődött az apadás. Az Ipoly Ipolytölgyesnél 27-én hajnalban 464 cm-rel tetőzött (I. fok 420 cm, II. fok 470 cm).

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Tivadar térségében tetőzik, és I. fok körüli tetőzés várható a Tokaj és Kisköre közötti szakaszon. A Tisza mellékfolyóin a lehullott csapadék és az enyhébb idő miatt szintén több helyen vízszint-emelkedések indultak meg. A mellékfolyók tetőztek, a Hernádon és Körösök vízrendszerén van jelenleg is áradás, de I. fok alatti tetőzés várható.

Csütörtökön Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentkezett a Dunáról Tüttő Kata főpolgármester-helyettes társaságában.