Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem építése

Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem építése

A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten, ahol felépülne a Diákváros és a Fudan kampusza (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiemelt beruházás lehet a Fudan Egyetem budapesti kampuszának építése – derült ki az Atv.hu cikkéből. A televízió portálja megkérdezte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, kezdeményezi-e, hogy kiemelt legyen a Fudan-projekt. A miniszter igennel felelt.

Csütörtökön korábban a kormányinfón Gulyás Gergely szintén az Atv kérdésére, hogy kész-e a kormány kiemelt fejlesztéssé nyilvánítani a kínai egyetemet, azt válaszolta: „Ha ilyen előterjesztés érkezik, akkor a kormány készen áll arra, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítsa a Fudan megépítését.”

Közben egy szintén csütörtökön bemutatott közvélemény-kutatás szerint budapestiek döntő többsége nem ért egyet a fővárosban létesítendő kínai egyetem gondolatával. Az Opinio Intézet által készített felmérés szerint a megkérdzeettek több mint 90 százaléka ellenzi azt, hogy a felsőoktatási intézmény létesítésére a magyar kormány 500 milliárdos hitelt tervez felvenni Kínától.

Az Atv cikke szerint, amennyiben kiemelt beruházás lesz a kampusz megépítése, akkor Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester, illetve Karácsony Gergely főpolgármester nem kezdeményezhetnek a Fudanról helyi illetve budapesti népszavazást, azaz érdemben nem tudják befolyásolni az egyetem megépítését a diákvárosba.

Baranyi Krisztina a cikk megjelenése után azt nyilatkozta: ez nem befolyásolja sem a helyi, sem a fővárosi népszavazás megtartását, hiszen olyan vagyonelemekről van szó a Fudan építése esetén a diákvárosban, melyek a Ferencvárosi Önkormányzat tulajdonában vannak.

Korábban Gulyás Gergely azt is mondta, hogy az eredeti tervek szerint meg fog épülni a Budapest Diákváros, ahogy helyet kap majd a fővárosban a kínai Fudan Egyetem kampusza is.

Palkovics László válaszára később reagált Gy. Németh Erzsébet is. A főpolgármester-helyettes az Atv Egyenes beszéd című műsorában arról beszélt: az összes olyan beruházást, ami kellemetlen a kormánynak, és az emberek szeretnék megakadályozni, ott ez a járható út. Gy. Németh szerint a kormány csak a saját területét nyilváníthatja kiemelt beruházásnak, sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a IX. kerület nem fog a Fudan Egyetem számára semmilyen területet átadni.

A DK-s politikusnak nincs tudomása arról, hogy kaptak volna Palkovicstól bármilyen ajánlatot. Mint mondta, azt elfelejti a kormány kommunikálni, hogy 540 milliárd forintnyi hitelt vesznek fel, amit a magyar embereknek kell visszafizetni. „Ebből sem a magyar emberek, sem a magyar gazdaság, sem a diákok nem fognak profitálni” – jelentette ki Gy. Németh Erzsébet.