Kihagyták a fizetésemelésből azokat a tanárokat, akik idén nyugdíjba mennek

Kihagyták a fizetésemelésből azokat a tanárokat, akik idén nyugdíjba mennek

Tanártüntetés Budapesten (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ledolgoztam negyven évet a köznevelésben, de nekem egy forint nem jár a nagy csinndarattával bejelentett 32 százalékos béremelésből. Miért? Mert hamarosan nyugdíjba megyek – fogalmazott a Népszavának egy pedagógus, aki a nők 40 korkedvezménnyel szeretne nyugdíjba vonulni, erről pedig már tavaly tájékoztatta az illetékes tankerületi központot. Mivel idén februártól már a felmentési idejét tölti, januárban át sem sorolták az új pedagógustörvény, vagyis a státusztörvény szerinti köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, vagyis közalkalmazotti státuszban mehet nyugdíjba. – Arról viszont senki nem szólt egy árva szót sem, hogy emiatt a januári béremelés rám nem lesz érvényes – panaszolta.

Hasonlóképp járt egy másik, a lapnak nyilatkozó pedagógus is, aki nemrég az illetékes tankerületi központ egyik munkatársától tudta meg, hogy azért nem hívták be a megemelt illetményt tartalmazó új munkaszerződés aláírására, mert nincs is mit aláírnia. – Közölték, hogy nekem nem jár fizetésemelés, mert mindjárt kezdem a felmentési időmet. Miközben egész januárban dolgoztam és hivatalosan júniusig állományban vagyok, a nyugdíjazásom csak június közepén kezdődik – mondta, hozzátéve: tavaly ősszel, amikor a tankerületben már tudták, hogy idén nyugdíjba megy, neki fel sem ajánlották, hogy mondjon le közalkalmazotti jogviszonyáról és térjen át a státusztörvény szerinti új foglalkoztatási jogviszonyba.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet közölte, a PDSZ-hez is több, nyugdíj előtt álló pedagógustól érkezett a fentiekkel megegyező visszajelzés. Ezt meg is említették szerda délután a Belügyminisztériumban, ahol a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnökével, Totyik Tamással együtt találkoztak Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral és Hajnal Gabriellával, a KK elnökével. Nagy Erzsébet szerint a KK elnök is tudott róla, hogy a nyugdíj előtt álló pedagógusok nem kapnak béremelést, ezt pedig azzal indokolta, hogy mivel ők nem kaptak január elején kinevezésmódosítást, így nem tartoznak a státusztörvény hatálya alá, ami a bérekről rendelkezik.

– Ez nemcsak etikailag, de jogi szempontból is aggályos. Az illetmények meghatározása ugyanis nem a jogviszonyhoz, hanem munkakörhöz kötött, márpedig ezek a kollégák pedagógus munkakörben dolgoztak, illetve dolgoznak még mindig akkor is, ha januártól nem változott a jogviszonyuk – mutatott rá Nagy Erzsébet. A PDSZ ügyvivője szerint a szerdai egyeztetésen az is felmerült, hogy lényegében semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a nyugdíj előtt álló, még mindig közalkalmazotti státuszban lévő pedagógusok is kapjanak béremelést, gyakorlatilag csak a tankerületi központokon múlik, ezt megadják-e nekik.

Címkék: béremelés, PDSZ, tanár