Kijárási korlátozás – Megszólaltak kereskedők, az orvosi kamara és pártok

Kijárási korlátozás – Megszólaltak kereskedők, az orvosi kamara és pártok

Budapest belvárosának forgalmas helyei a karatén alatt kihaltak (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Időben hozta meg a kijárási korlátozásról szóló döntést a magyar kormány – ezt közölte az orvosi kamara elnöke az intézkedés bejelentése után nem sokkal. Mint ismert, Orbán Viktor péntek reggel jelentette be a korlátozást, az erről szóló kormányrendeletből pedig az is kiderül, hogy sok helyre – bevásárolni, munkába, de még fodrászhoz is – lehet majd ezután is menni. Az idősekre ugyanakkor szigorúbb szabályok vonatkoznak, és az is előírás lett, hogy a közterületen a másfél méteres távolságot tartani kell.

Az áruellátás zavartalan lesz a szombattól életbe lépő kijárási korlátozások idején is – ezt az Országos Kereskedelmi Szövetség hangsúlyozta az intézkedés bejelentését követően. Ez már csak azért is fontos, hiszen az élelmiszerboltok vagy éppen a drogériák a következő két hétben is fogadnak vásárlókat. Ugyanakkor egy lényeges szabályt be kell tartani: a 65 év felettiek délelőtt 9 és déli 12 óra között mehetnek be az üzletekbe, akkor viszont más nem. Így próbálják óvni a vírus által különösen veszélyeztetett időseket.

Habár az orvosi kamara már több javaslattal élt a koronavírus-járvány lassítása érdekében, volt, amikor politikai akciónak minősítette azokat a kormány, legalábbis Kovács Zoltán erről beszélt azon az ominózus tájékoztatón, mikor több újságírót is kioktatott. Ezúttal Kincses Gyula elnök inkább dicsérő szavakkal élt, felhívva a figyelmet arra, hogy 11 pontos javaslatcsomagjukban ez volt az első. – Lehet a részleteket vitatni (műkörmös...), de akkor is fontos, hogy Magyarország még időben hozta meg ezt az intézkedést – írta a Facebookon. Hozzátette azt is, hogy „most még van értelme”, miközben más ország akkor döntött így, amikor már késő volt.

Íme a rendelet, mit lehet csinálni kijárási korlátozás idején | Magyar Hang

A politikusok közül Karácsony Gergely főpolgármester már napok óta sürgette egy ilyen intézkedés bevezetését. – Pontosan tudom, hogy ezek a korlátozó intézkedések milyen kellemetlenek, de azt is, hogy sok-sok ember életét menthetik meg. Nincs ennél fontosabb! – írta most közösségi oldalán.

A pártok közül a Jobbik volt a leghangosabb a kijárási tilalom követelésében. Most – ahogy fogalmaztak – örömmel nyugtázzák, hogy „bár késve, de Orbán Viktor is meghallotta az idők szavát, teljesítette a Jobbik követelését, és végre-valahára elrendelte a kijárási tilalmat”. Sajnálatosnak nevezték ugyanakkor, hogy ez a lépés „mint a kormány összes többi járványügyi intézkedése, a járvány terjedésének megelőzése szempontjából meglehetősen későn és felemás módon került bevezetésre”.

A Demokratikus Koalíció arra hívta fel a figyelmet, hogy a kijárási korlátozás ellenére is sok ember lesz az utcákon, ezért azt kérik a kormánytól, hogy biztosítsanak mindenki számára ingyenesen védőmaszkokat, ahogyan azt például a cseh vagy a szlovák kormány is teszi. Barkóczi Balázs szóvivő szerint egyébként a kijárási korlátozás bevezetésével Orbán Viktor maga bizonyította be, hogy felhatalmazási törvény nélkül is meg lehet tenni mindent, ami a védekezéshez kell.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke pedig úgy reagált a bejelentésre, hogy azok nem tilalmak, hanem keretek, de helyesnek nevezte, hogy az eddigi önkorlátozások helyett rendezett módon zajlik majd az élet. A részletszabályok kialakításába ugyanakkor be kell vonni az érintetteket: kamarákat, szakszervezeteket, érdekképviseleteket, illetve a fókusz továbbra is az egészségügyön kell, hogy legyen.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy elég széles azoknak az – Orbán Viktor miniszterelnök szavai szerint – alapos okoknak a listája, amelyekre hivatkozva a szombattól életbe lépő kijárási korlátozás idején mégis el lehet hagyni az otthonokat. Bevásárlás, séta, sport és még a fodrász is köztük van.