Kijöttek az adatok, csaknem harmadával nőtt a Horvátországba járó magyarok száma

Kijöttek az adatok, csaknem harmadával nőtt a Horvátországba járó magyarok száma

Strand a horvátországi Brac szigetén (Fotó: Nick Savchenko/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei év első nyolc hónapjában 27 százalékkal több magyar járt Horvátországban, mint tavaly, a vendégéjszakák száma pedig 19 százalékkal növekedett 2021-hez képest – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.

Ivana Herceg elmondta: augusztus végéig 522,3 ezer magyar vendég 2732 ezer éjszakát töltött az adriai államban. Tavaly az év első nyolc hónapjában 409,9 ezer magyar turista esetében 2302 ezer vendégéjszakát regisztráltak.

A rekordévnek számító 2019-ben ugyanebben az időszakban 568,7 ezer magyar turista 2952 ezer éjszakán át tartózkodott Horvátországban. Az időarányos adatok mindössze 7-8 százalékkal maradnak el az akkori kimagasló számoktól – ismertette a turisztikai szakember.

A magyar vendégek számára idén is a legnépszerűbb régió a Kvarner-öböl térsége, amelyet az Isztriai-félsziget, majd Zadar, Split és Sibenik régiója követte népszerűségben. Az egyes településeket illetően Crikvenica, Vir és Rovinj volt 2022-ben is a leglátogatottabb.

Ivana Herceg hozzátette még: szeptember 15-ig további 30 ezer magyar utazott Horvátországba, ahol 170 ezer éjszakát töltöttek. Ezek az adatok 62 és 50 százalékos emelkedést mutatnak 2021-hez képest.

A korábbi közlések szerint 2021 egészében több mint 450 ezer magyar turista 2,5 millió vendégéjszakát töltött az adriai országban, ez a vendégszámban az előző évhez képest 103 százalékos, a vendégéjszakákban pedig 90 százalékos bővülést jelentett. A 2019-es rekordévben 644 ezer magyar vendég csaknem 3,3 millió éjszakát maradt Horvátországban.

Mint jól ismert, Orbán Viktornak is kedvenc nyaralóhelye Horvátország, az utóbbi hat nyári szabadságát a szomszédos országban töltötte. Idén több helyen is megfordult a miniszterelnök, aki látványos szakállt növesztett a hetekig tartó nyaralás alatt: először Brac szigetén bukkant fel, majd nem messze Vistől lerobbant a csónakja, később Németh Zsolttal, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnökével fotózkodott, de a horvát elnökkel is vacsorázott.