Kilép a Magyar Operatőrök Társaságából Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese

Kilép a Magyar Operatőrök Társaságából Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese

Novák Emil, a Magyar Filmakadémia elnöke az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplőjével és egyik producerével közös pódiumbeszélgetésen a 2. Magyar Filmhéten Budapesten, a Cinema City MOM moziban 2016. március 3-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilép a Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) az eddigi elnök Koltai Lajos, illetve Novák Emil, a szervezet elnökségének tagja.

Koltai és Novák az MTI-t tájékoztatva jelentette be ezt. Döntésüket azzal indokolták, hogy „a hazai filmiparban egyre inkább gyűlölködő, vagdalkozó és személyeskedő hangnem a Magyar Operatőrök Társaságának közösségében is megjelent”, mindez pedig ellentétes a szakmai szervezet eddigi törekvéseivel. „Ebben mi nem kívánunk részt venni, ezért a mai nappal lemondunk az operatőr társasági tagságunkról” – fogalmaz a közlemény.

Korábban a HSC több mint 20 tagja lépett ki tiltakozásul a szervezetből, miután Novák Emilt kinevezték a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesévé és ezt a HSC etikai bizottsága nem találta aggályosnak.

A kilépők akkoriban nyílt levelükben úgy fogalmaztak: „nem maradhatunk egy olyan szervezet tagjai, aminek elnökségi tagja részt vesz az SZFE autonómiájának törvénytelen felszámolásában. Ez a lépésünk a tüntető diákokkal és a leköszönő vezetéssel való szolidaritási nyilatkozatunk is egyben”.