Kisiklott tehervonat Kétpónál: több száz millió forintos a kár

Kisiklott tehervonat Kétpónál: több száz millió forintos a kár

A Szolnokról Békéscsaba-Lőkösháza irányába közlekedő tehervonat július 9-én kisiklott egyik kocsija Tiszatenyő és Mezőtúr között, Kétpó forgalmi kitérőnél 2023. július 10-én (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A helyszíni vizsgálat után megkezdték a műszaki mentést Kétpónál, ahol egy tehervonat több kocsija kisiklott vasárnap délben; a pálya helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága a vasúttársaság honlapján hétfőn.

A tájékoztatás szerint Kétpónál egy tehervonatból 9 konténerszállító kocsi kisiklott vasárnap délben, elzárta mindkét vágányt a forgalom elől. Szolnokról a helyszínre érkezett egy nagy teherbírású vasúti daru, amellyel a kisiklott kocsikat emelik be – írták. A jobb vágányon egy felsővezetéki tartóoszlop kidőlt és összetört, mintegy 2 kilométeren megrongálódott a vasúti pálya, a sínek és a vasbetonaljak használhatatlanokká váltak, helyenként új pályát kell építeni – részletezték a károkat. A bal vágányon sem közlekedhetnek a vonatok, mert az is megrongálódott, úgynevezett vágánygeometriai hibák keletkeztek. Ezek helyreállításán dolgoznak, illetve a másik vágányon lévő kocsik beemelését készítik elő a daru megfelelő letalpalását kialakítva – tájékoztattak, hozzátéve: a vasúti daru pozíciójának megváltoztatására is szükség lesz, a Szajol-Szentes-Hódmezővásárhely-Békéscsaba-Mezőtúr útirányon át fordítják meg a speciális munkagépet.

Hétfő reggelig a vonat utolsó kisiklott kocsiját rakománnyal együtt, a megfelelő műszaki vizsgálat és javítás után visszahelyezték a vágányra – közölték. A többi kocsi beemelése a daru új pozíciójából történik majd, illetve a kocsikról a konténereket rakják át a helyszínre küldött vasúti kocsikra - tájékoztattak. A kár több száz millió forintra becsülhető – számoltak be. A helyreállítás a bal vágányon leghamarabb a hét második felében teszi majd lehetővé, hogy egyelőre sebességkorlátozással megindulhasson egy vágányon a forgalom – írták. A közlemény szerint a vonatok módosított menetrend szerint, korlátozásokkal, késésekkel közlekednek, egy szakaszon pótlóbuszokkal kell utazni, járatkimaradásokra is számítani kell. A vasúttársaság javasolja az utazóknak, hogy kísérjék figyelemmel a MÁV honlapját vagy a Mávinform Facebook-híreit, folyamatosan frissülnek az oldalak. Az aktuális változások ezen az oldalon olvashatók.

(MTI)

Címkék: vonat, Kétpó