Kiszáradnak a halastavak

Kiszáradnak a halastavak

A Vekeri-tó szárazon maradt horgászmólója (Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országban nyilvántartott több mit 2200 halgazdálkodási vízterület 10-15 százalékáról jeleztek az elmúlt két hónap forró, csapadékmentes időjárásához köthető kisebb-nagyobb károkat. 

Az Agroinform.hu azt írja: Dérer István, a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ (MOHOSZ OHSZK) főigazgatója arról számolt be, hogy sok horgásztóban korlátozni kellett a horgászatot vízmennyiségi vagy vízminőségi problémák miatt, ami milliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoz. Eközben mind a horgász-, mind a halastavaknak jelentős költségnövekedést okoztak a halállomány megőrzése érdekében alkalmazott beavatkozások, amelyekre a vízminőség védelme érdekében volt szükség, így a vízpótlás megszervezése vagy a vízforgatók, szivattyúk üzemeltetése. A gondokat súlyosbítja, hogy a halas- és horgásztavak döntő többségét az elmúlt 50-100 évben nem kotorták, így a vízmélységük egyre kisebb.

Az aszály, a magas takarmány- és munkaerőköltségek a fogyasztói árak gyors emelkedésében is megmutatkoznak: a termelők az élő pontyért már általában 2300 forintot kérnek kilogrammonként – ez az érték három évvel ezelőtt még 1000 forint körül alakult. A haltermelők idén is igényelhetnek kárenyhítési juttatást, ám a hektáronként tervezett 40 ezer forintnyi összeg csak töredékét tudja kompenzálni a költségek emelkedésének, illetve a bevételkiesésnek. 

 

 

Címkék: hal, aszály, száradás