Kizárnák Orbán Viktor vejét az uniós pályázatokból

Kizárnák Orbán Viktor vejét az uniós pályázatokból

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Parlament liberális képviselői azt kérik Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől, hogy csak szigorú átláthatósági feltételek esetén hagyják jóvá a 7 milliárd eurós magyar helyreállítási tervet.

Levelet írt Ursula von der Leyenek az Európai Parlament Újítsuk meg Európát nevű liberális frakciója – írta a Népszava a Politico című amerikai internetes portál brüsszeli kiadására hivatkozva. A frakció vezetője és három tagja — köztük a momentumos Cseh Katalin — arra kérik az európai bizottsági elnököt, hogy addig ne hagyja jóvá „Orbán Viktor gazdaságélénkítési tervét”, amíg a magyar kormány nem biztosít hozzáférést az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) számára a terv összes végső kedvezményezettjének listájához.

Az aláírók ugyancsak fontosnak ítélik, hogy „a súlyos pénzügyi szabálytalanságokat elkövető személyeket és szervezeteket zárják ki a pénzügyi alapból való részesedésből”. – Ezzel az olyan pályázók, mint Orbán Viktor veje, nem juthatnának az uniós alapból járó pénzügyi támogatáshoz — áll a levélben.

– Nem azt állítjuk, hogy Magyarországnak nem kellene megkapnia a méltányos részét az uniós helyreállítási alapból. De úgy gondoljuk, hogy ezeknek a pénzeknek minden magyarnak javát kellene szolgálniuk, nem csak néhány, politikai kapcsolatokkal rendelkező emberét – írták.

A szerzők emlékeztetnek rá, hogy az Európai Bizottság többször is hangot adott annak a véleményének, hogy Magyarországon „rendszerszintű a csalás”, „nem megfelelő a korrupcióellenes keretrendszer”, és „a nyomozás valamint a büntetőeljárás kevésbé tűnik hatékonynak, mint más tagállamokban”.

Magyarország 7 milliárd euróra jogosult 2021-2024 között az Európai Unió járvány utáni helyreállításra és gazdaságélénkítésre szolgáló alapjából. A magyar hatóságok május 11-ikén nyújtották be a pénz elköltését részletező nemzeti tervet az Európai Bizottságnak, amelynek két hónapja van az elbírálásra. A döntése július 12-én esedékes. – A programot a brüsszeli testület értékeli, de a végső szót a tagállamok gazdasági minisztereiből álló uniós szerv mondja ki – írta a lap.