Kormányinfó: Felfutóban a járvány, tartsuk be a szabályokat

Kormányinfó: Felfutóban a járvány, tartsuk be a szabályokat

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az adatok azt mutatják, a járvány felfutóban van, amely súlyossabb lehet, mint a második hullám csúcsa. Ezért a kormány azt kéri, tartsuk be a korlátozásokat, illetve aki nem tette, regisztráljon az oltásra, mert biztos védettséget csak a vakcina ad. 1,150 millió a beoltottak száma hazánkbna, ezzel második az unióban az ország. A magyar oltási programról még a kritikus német sajtó is elismeri, hogy nálunk extrém módon feltutott a már beoltottak száma – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai kormányülésen elhangzottakat ismertetve. – Jó hír, hogy az újabb 450 ezer kínai szállítmánnyal már 1,1 millió kínai vakcina van az országban.

Gulyás Gergely felszólította a baloldalt, különösen Gyurcsány Ferencet, hogy fejezze be az oltás elleni kampányt. Arra kérte az embereket, hogy regisztráljanak, mert jelenleg bár növekszik a jelentkezettek száma, és elérte a 3,2 millió főt, de legalább 60-70 százalékot el kellene érni, hogy jelentősen csökkenjen a fertőzésveszély. Hozzátette, remélik, hogy április elejéig az összes regisztrált időst be tudják oltani.

Az oltóanyagokkal kapcsolatban elmondta, 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a kínai és orosz vakcinára vonatkozó szerződéseket. Az uniós beszerzésekkel kapcsolatban arról beszélt, Brüsszel nem engedi az azzal kapcsolatos tagállami kommunikációt. A vakcinarendeléssel kapcsolatos vitára reagálva kiemelte, Magyarország az első félévben képes beoltani a teljes lakosságot, ezért a második félévben csak olyan vakicnát rendel, amely az újraoltáshoz lesz szükséges majd.

Miután az unió kommunikációja félreérthető, levélben fordult az illetékes tisztségviselőhöz: hozzák nyilvánosságra az összes szerződést, mert náluk van minden információ a beszerzésről.

Megismételte a korábbi információkat, hogy egész hónapra jár az összes érintett számára a bértámogatás, nem kell bérleti díjat fizetni, ha állami vagy önkormányzati bérleményt használnak, és a közterheket sem kell befizetni. Az érintett katás vállalkozásoknak márciusra szintén elengeditk az adót.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, értelmetlen a DK követelés, hogy hozzák nyilvánosságra, hány külhoni magyar kapott a magyar oltáskontingensből. Gulyás elmondta, csak az kaphat nálunk oltást, akinek van TAJ-száma, vagyis aki itt dolgozik, tehát félrevezető a DK követelése. A kínai vakcina ellenes DK-s aláírásgyűjtést hibának tartja, és kéri annak leállítását.

A vakcinák árával kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a védettséghez szükséges két orosz oltás ára 17 euró, a két kínai oltásé pedig 63 euró. Ennél olcsóbbak az uniós vakcinák.

A fontossági sorrendről Gulyás Gergely elmondta, az idősek élveznek elsőbbséget, csak a feltétlenül szükséges esetekben tesznek kivételt, illetve hogy a fertőzöttségi számok döntik el, hogy április elején lehet-e enyhíteni.

Az érettségiről szólva elmondta, nem tervezik az érettségizők beoltását a vizsga miatt. Arról sincs szó, hogy változtatni kell a tervezett menetrendet. Végleges döntés a járvány függvényében születhet arról, hogy elmarad-e a szóbeli vizsga, vagy sem.

A miniszterelnök beszélt a CDU elnökével, Matteo Salvinivel és a PiS képviselőivel. Arról tárgyaltak, hogy egy új pártcsaládra lenne szükség az unióban, de elhatárolódnak minden szélsőségtől. Egyelőre azonban a vírus elleni védekezés áll a középpontban.

A Magyar Hang kérdésére elmondta, a kormány egyelőre nem tervezi a mostani szigorítások hatálya alól kivenni a temetők virágárusító üzleteit.

A kormány által vásárolt A330 jelű teherszállító repülő üzemeltetésére vonatkozó következő kérdésünkre is válaszolt Gulyás Gergely:

– Milyen módon választotta ki a kormány a Wizzairt arra a feladatra, hogy üzemeltesse az állam által vásárolt A330-as teherszállító repülőgépet? – Történt-e közbeszerzés?
– Ha nem, milyen jogszabály alapján kapott mentességet a megbízás odaítélése?– Miniszter úr korábban mindössze annyit közölt, hogy a Wizz Air-t az tette alkalmassá a feladatra, hogy legalább részben magyar vállalat. Ezt a kijelentését mivel tudja alátámasztani? Hiszen a nyilvános adatok szerint a társaság egy amerikai kockázatitőke-alapé, részvényeivel Londonban kereskednek, a Wizz Air Holding az adóparadicsomnak számító Jersey szigetén van bejegyezve, központja pedig Svájcban, Genfben van, míg Budapest csak a cég központi irodájának ad otthont.

A miniszter válasza szerint az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottság adott felmentést a közbeszerzés alól. A Wizzairrel kapcsolatban megemlítette, hogy a cég menedzsmente döntrészt magyar, a cég központi irodája Magyarországon található, bár nem nyilvános adat, de minden bizonnyal a tulajdonosok között is vannak magyarok

A kismamák szülésére vonatkozó kérdésre válaszul elmondta, szeretné a kormány, hogy a hálapénz kivezetése miatt ne szűnjön meg a lehetőség, hogy a kismamák annál az orvosnál szülhessenek, akiknél akarnak. A létező szabályok ezt lehetővé teszik. Figyelik, hogy ennek ellenére adódnak-e a problémák, ha szükséges beavatkoznak.

Ferenc pápa magyarországi látogatásakor találkozik a miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel, a biztonsági előkészítés már elkezdődött.

Álhír, hogy az országban lévő vakcinának csak mintegy 60 százalékát adták be. A beérkező oltóanyagot először ellenőrzik, és csak azt követően adják be, illetve ugyan egyre kisebb arányban, de a második oltásra is tartalékolnak.

A növekvő inflációval kapcsolatosan arról beszélt, figyelik a folyamatokat, ha szükséges, módosítani fogják a szociális juttatásokat és a nyugellátást. A mostani leállások minden bizonnyal károkat okoznak, a számítások szerint ennek hatására hetente 0,1 százalékkal lassul a növekedés.

Ha a Johnson and Johnson vakcina megkapja az európai engedélyt, akkor a Magyarország által rendelt több, mint négymillió adag remélhetőleg ütemesen érkezik majd, és az érkezés függvényében használják fel az egyszeri oltással védettséget adó vakcinát.

Az unió által biztosított vakcinák érkezésének menetrendjét egyelőre nem tudják közölni, mert vádak érték emiatt a minisztert, amikor egyes részleteket közölt az egyik szerződésből. De ismételten kérik az illetékesket, hogyBrüsszel minden a vakcinákkal kapcsolatos hozzon nyilvánosságra.

Az egészségügy felkészültségét firtató kérdésre válaszolva elmondta, több mint 13 ezer szabad kórházi ágy, és több mint 1900 lélegeztetőgéppel ellátott ágy áll még tartalékban. A humán kapacitás is rendelkezésre áll ezek működtetésére.

Egyelőre nem tervezi a kormány, hogy a zsúfoltság elkerülése miatt stadionokat is oltópontként vonjanak be az oltási folyamatba. Pillanatnyilag ugyanis elegendő a rendelkezésre álló pontok száma ahhoz, hogy beadják a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget.

A március 15-én csak az ünnepélyes zászlófelvonásra kerül sor, a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadását későbbre halasztják, de a díjazottak névsorát nyilvánosságra hozzák.

A megválaszoltakon kívül Magyar Hang a következő témákban küldött kérdéseket előzetesen:

1. Wizzair, adókedvezmény
– Tavaly tavasszal a kormány arról döntött, hogy a légiipari szolgáltatók a 2020-as évben adókedvezményben részesülnek a pandémia miatti forgalomkiesés okozta károk enyhítésére. Mekkora összegben részesült a Wizz Air?– Mekkora összegben részesültek más társaságok? – Az idei évre is kiterjeszti-e a kormány az adókedvezményt?

2. Lélegeztetőgépek
Kérjük a Miniszter Urat, adjon tájékoztatást arról, a tavalyi évben beszerzett 16 ezer lélegeztetőgépnek mi lett a sorsa.  
– Szám szerint hány készüléket helyeztek üzembe a hazai intenzív osztályokon?– Hány darab készüléket sikerült a korábbi terveknek megfelelően értékesíteni a piacon?– Hány készüléket ajándékozott el Magyarország, mely országoknak?– A használaton kívüli lélegeztetőgépeket hol tárolják?
Lapunk információi szerint a covid-osztályokra nem a Kínából tavaly beszerzett lélegeztetőgépekből szállítanak, hanem a Celitron váci üzemében gyártott készülékeket.
– A tavaly Kínából beszerzett 16 ezer lélegeztetőgépen felül hány berendezést vásárol és mennyiért az állam a Celitrontól?
– Ha már van 16 ezer, javarészt használaton kívüli lélegeztetőgépünk, mi indokolja további berendezések beszerzését?

3. Szalay-Bobrovniczky Vince
A Telex február eleji cikke szerint Szalay-Bobrovniczky Vince volt bécsi nagykövet ittasan okozott közúti balesetet 2013-ban, az osztrák fővárosban. Mint tudni lehet, a személyi sérülések mellett 3 személygépkocsiban is károk keletkeztek, a nagyköveti Mercedesben és két civil járműben. Ezzel kapcsolatban kérdéseink:
– A cikk szerint a volt nagykövet arról tájékoztatta a tárcát: „a keletkezett kárt a casco biztosítás terhére minden károsulttal rendezte”. Ha valóban így történt, tehát a biztosító fizetett, ezt milyen alapon tette, lévén ittas vezetés történt? – Mekkora kár keletkezett a hivatali kocsiban és mekkora a két osztrák állampolgár járművében? – Ha a biztosító fizetett, mennyivel emelkedtek meg emiatt a kötelező felelősségbiztosítás, illetve a Casco költségei? Akár közvetve is az állam viseli-e ennek terheit? 
– Miniszter úr értesült-e Szalay-Bobroviczky Vince miniszterelnökségi államtitkári kinevezése előtt arról, hogy a volt bécsi nagykövet részegen személyi sérüléssel járó közúti balesetet okozott, veszélyeztetve négy kiskorút is?

4. Rozsdaövezet
– Mikorra várható a rozsdaövezeti programot megalapozó, konkrét zónákat kijelölő, eredetileg tavaly szeptemberre ígért rozsdaövezeti térkép?