Koronavírus: Lépcsőzetes munkakezdést rendeltek el Bukarestben

Koronavírus: Lépcsőzetes munkakezdést rendeltek el Bukarestben

Egy ápoló a koronavírusos betegek számára kialakított osztályon a bukaresti Marius Nasta Tüdőkórházban 2021. október 6-án. Romániában az elmúlt 24 órában 14 ezernél is több új megbetegedést regisztráltak és 331-en haltak bele a betegség szövődményeibe, ami a legtöbb a vírus megjelenése óta. (MTI/AP/Andreea Alexandru)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csendőrökre bízták a távolságtartási és maszkviselési kötelezettség betartásának ellenőrzését, és elrendelték a lépcsőzetes munkakezdést szombaton Bukarestben, ahol Romániában a legtöbb ember fertőződött meg koronavírussal az utóbbi időszakban.

A fővárosi járványügyi operatív törzs határozata szerint minden, ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató intézménynek és magáncégnek át kell térnie a távmunkára, ahol pedig a tevékenység jellege ezt nem teszi lehetővé, be kell vezetni a lépcsőzetes munkakezdést. Az intézkedéssel elsősorban a tömegközlekedés zsúfoltságát szeretnék csökkenteni, ennek érdekében a járatok számát is növelik. A piacokon, és más zsúfolt helyeken ezentúl csendőrök fogják ellenőrizni a védőmaszkok közterületen immár szabadban is kötelező viselését.

A fővárosban – az ország másik 88 városához és 427 községéhez hasonlóan – 20 óra után már csak a beoltottak és a betegségen az utóbbi fél évben átesettek léphetnek az utcára, az üzleteknek legkésőbb 22 órakor be kell zárniuk, a vendéglátóhelyekre és rendezvénytermekbe pedig csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Jelenleg a főváros a legfertőzöttebb, Székelyföld pedig a legkevésbé fertőzött térsége Romániának. Bukarestben egy hónap alatt tízszeresére emelkedett a fertőzési ráta, amely szombaton már elérte a lakosság 12,65 ezrelékét. A főváros metropolisz-övezetének számító Ilfov megyében a lakosság 13,6 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az utóbbi két hétben.

A székelyföldi megyék továbbra is a fertőzöttségi lista utolsó helyein vannak: Kovászna megyében 2,1, Hargita megyében 2,3, Maros megyében pedig 3,3 ezrelékes volt szombaton a kéthetes fertőzési ráta.

Romániában enyhén lassulni kezdett a fertőzés terjedésének üteme: míg az utóbbi hetekben a napi fertőzésszám rendre meghaladta a kéthetes mozgóátlag másfélszeresét, szombatra a növekmény 30 százalékra csökkent. Az utóbbi 24 órában valamivel több mint 14 ezer embernél diagnosztizálták a fertőzést.

Ezen a héten harminc százalékkal emelkedett a fertőzések száma az előző héthez képest, míg korábban hétről hétre hatvan százalékkal emelkedtek az esetszámok.

A szombati jelentésben 282 haláleset szerepel: ez elmarad ugyan az előző napi 350 feletti rekordtól, de így is negyven százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát.

A túlzsúfolt kórházakra nehezedő nyomás közben tovább növekedett: immár 15 550 fertőzöttet kezelnek kórházban, közülük csaknem 1600-at intenzív terápián. Florin Citu ügyvivő miniszterelnök a megyei közegészségügyi vezetőkkel tartott távértekezletén azt mondta: az a célkitűzés, hogy 2000-re emeljék a koronavírusos fertőzötteknek elkülönített intenzív terápiás helyek számát, ezt azonban csak a szakszemélyzet áthelyezésével lehet megvalósítani, ezért az érintettek áldozatkészségére apellált. (MTI)