Kósa Lajos: „Ez a telefonszám nem sajtónyilatkozatokra van”

Kósa Lajos: „Ez a telefonszám nem sajtónyilatkozatokra van”

Kósa Lajos 2021. november 4-én a a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülése után. A kép forrása: RTL Klub.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karsai Dániellel való találkozójáról akartuk kérdezni Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselőt, akit sikerült is elérnünk telefonon, de azért nem nyilatkozott, mert olyan számon hívtuk, amit csak debreceni ügyei intézésre használ, sajtónyilatkozatokra nem. – Ez a telefonszám a debreceni ügyeim intézésére alkalmas, soha semmilyen sajtóügyet nem intéztem vele, úgyhogy most leteszem és keresse munkatársaimat – reagálta kérdésünkre a honatya azt követően, hogy kérdőre vonta kollégánkat, honnan tudja a számát, majd bontotta a vonalat. Ez abból a szempontból nem meglepő, hogy a Fidesz sajtóosztálya évek óta nem reagál kérdéseinkre, megkereséseinkre.

Kósa egyébiránt a Facebookon számolt be röviden a találkozóról, amelyre előzetesen a sajtó képviselői előtt tett ígéretet Karsainak a múlt héten, a parlament folyosóján. „A Parlament Hazai Samu báró termében találkoztam Karsai Dániellel és négy társával, annak megfelelően, ahogy ezt Karsai Dániellel korábban a Parlament folyosóján megbeszéltem. Együttérzésemet fejeztem ki nekik, és az eutanázia rendkívül nehéz, rendkívül bonyolult kérdését jártuk körbe. A beszélgetésnek nem volt célja közös álláspont kialakítása, de ezúton is köszönöm Karsai Dánielnek és társainak a találkozást. Kérdésükre elmondtam, hogy általában jó intézménynek tartom a népszavazást, azonban a konkrét ügyben a kérdés alkotmányosságát megállapítani nem tudom, szerencsére nem is tisztem” – írta közösségi felületén a politikus.

Hétfőn két népszavazási kérdést nyújtott be a Momentum, Karsai Dániel és testvére a Nemzeti Választási Irodánál (NVI). „Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek, és az állapotukban nem várható javulás”. A másik kérdés pedig úgy szól: „Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, vagy a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak”.

Ha a hatóság átengedi a javaslatot, 200 ezer aláírásra lesz szükség, hogy a kérdésről népszavazás legyen. Karsai Dániel alkotmányjogász szeptemberben fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy méltóságban fejezhesse be az életét. 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nála, és míg korábban aktív életmódot folytatott, azóta annyira elsorvadtak az izmait mozgató idegsejtjei, hogy ma már járni is alig tud, fürdeni és enni pedig nem tud egyedül. A kormány elfogadhatatlannak nyilvánította a kérelmét, és arra kérte a bíróságot, hogy tegyen ugyanígy. A bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja Karsai ügyét, és küzdelméhez azóta más, gyógyíthatatlan betegségekkel élők is csatlakoztak. A végső döntés januárban várható.

Kósa Lajostól egyebek között azt szerettük volna megtudni, hogy a parlamentben, illetve pártján belül is hajlandó-e felkarolni Karsaiék népszavazási kezdeményezésének ügyét. Szerettük volna megtudni azt is, párttársai miként vélekednek arról, hogy egyedüliként szóba állt Karsai Dániellel.