Közzétette a MOK, mit kell tennie annak, aki megőrizné kamarai tagságát

Közzétette a MOK, mit kell tennie annak, aki megőrizné kamarai tagságát

Magyar Orvosi Kamara

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Kollégák! Maradjatok tagok! – ezzel a felütéssel osztotta meg közösségi oldalán a Magyar Orvosi Kamara (MOK), mit kell tennie azoknak, akik a jövőben is a szervezet tagjai maradnának. Ugyanis a kormány 24 óra alatt, kivételes eljárásban átnyomott a Fidesz-KDNP többségű parlamenten egy olyan módosítást, amelynek értelmében a kamarai tagság a jövőben önkéntes lesz. Így, ha csak nem tesznek maradási szándékukról külön nyilatkozatot az orvosok, akkor tagságuk automatikusan megszűnik.

A MOK most közölte, hogyan tölthető ki a maradáshoz szükséges dokumentum. Mint írták, online, az epapir.gov.hu oldalán is megtehető a kamarai tagság fenntartásával kapcsolatos nyilatkozat, de postai úton is elküldhető részükre a dokumentum, ehhez itt lehet letölteni a dokumentumot, amit ki kell tölteni és aláírni. Opció az is, hogy aki kinyomtatta a nyilatkozatot és aláírta, az ezt lefotózza és a képet e-mailen továbbítsa a MOK-nak a maradok [at] mok [dot] hu címre.

A Belügyminisztérium (BM) még hétfőn délelőtt közölte: kezdeményezik az orvosi kamara működését szabályozó törvény módosítását oly módon, hogy a köztestületi tagság az orvosok számára ne legyen kötelező. Emellett a MOK etikai eljárásait egyetlen tollvonással egy Pintér Sándor alá rendelt tanácsadó testület, az úgynevezett Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalják. A MOK még hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a kormány törvénytervezetére, mint fogalmaztak, „koncepciós eljárás zajlik”. A kormány valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított durva támadást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellen – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke a hétfő délutánra meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón. Nincs hova hátrálni, a kamara elnöksége javasolni fogja, hogy az önként vállalt túlmunka-szerződéseket ne letétbe helyezzék, hanem élesítsék az orvosok – hangzott el még a tájékoztatón. A tiltakozás ellenére a parlament kedden elfogadta a MOK-ot kiüresítő javaslatot.