Kunetz Zsombor: „Közép-afrikai sámánszintű” ellátás felé tart a magyar egészségügy

Kunetz Zsombor: „Közép-afrikai sámánszintű” ellátás felé tart a magyar egészségügy

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legrosszabb eshetőség felé, egy „közép-afrikai sámánszintű” ellátás felé tart a magyar egészségügy – véli az egészségügyi szakértő. Mint az ATV híradójának elmondta, az áldozatok drasztikus számának növekedéséből lehet tudni, hogy az egészségügyi összeomlott. Úgy véli, az ideális egy német rendszerű ellátás lenne, de mint mondta: erre még nem állunk készen.

Kunetz a tavaszi hullám gócpontjához, Bergamóhoz hasonlította az itthoni helyzetet. Az elmúlt héten, Magyarországon jóval magasabb volt a halálozási arány, mint az olaszoknál, ahol karácsonyra korlátozzák a települések közötti mozgást. Olaszországban a halálozási arány április 2-án volt a legmagasabb, nálunk a december 3-i adat már meghaladta ezt a számot.

– Ha a halálos áldozatok számának növekedése mellett a kormány lazítani fog a korlátozásokon, temetőbejárással kezdődőik a jövő év, hiszen már most is bergamóiak a hazai állapotok – ezt már a 444-en megjelent cikkében írta a szakértő. Egész pontosan így fogalmaz: „Én magam nem vagyok karantén-dzsihádista, de ez most megrémített. Amennyiben nem korlátozzák valamilyen ésszerű módon a karácsonyi vásárlási rohamot, akkor az új év első heteiben az óévből még ki sem józanodva, temetőről temetőre járhatunk.” 

A járvány közvetlen áldozatainak számát jól szervezett, hatékony egészségügyi ellátással és a fertőzöttek számának csökkentésével mérsékelhetjük. Az egészségügy most pedig éppen összeomlóban van: a lélegeztetőgépen kezelt betegek halálozási aránya a legelmaradottabb országok szintjét súrolja, a vírus terjedését pedig a kormányzat rendre késve és rossz járványszabályokkal próbálja fékezni – hangsúlyozza Kunetz.

Szerinte friss negatív tesztekkel, maszkban elvivős halászlével lehet biztonságos a karácsony. 

Gyakorlati javaslatokat is tesz, így vásárlási idősáv helyett a boltban egyszerre tartózkodók számának korlátozását tartja szükségesnek. Szerinte aki tud, az home office-ban dolgozzon, és kötelező maszkviselést írna elő az olyan munkahelyeken, ahol ez nem valósítható meg. Digitális oktatást javasol az általános iskolák 7. és 8. osztályaiban, vagy kötelező maszkhasználatot a tanórák alatt is. Emellett száz százalékos táppénzt adna az egészségügyben, a szociális szektorban és az oktatásban dolgozó koronavírus-fertőzötteknek, sőt, ezt célszerű lenne kiterjeszteni más dolgozókra is, hogy ne járjanak be fertőzötten az állásukat féltve. Fontosnak tartja még, hogy legyen ingyen elérhető a PCR-teszt, és persze az őszinte kommunikációt.