Kunetz Zsombor: Minden marad a régiben, annak kudarcával egyetemben

Kunetz Zsombor: Minden marad a régiben, annak kudarcával egyetemben

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyi szakértő szerint a járvány java még hátravan, mert az eddigi intézkedések nem hoztak eredményt. Orbán Viktor hétfői bejelentését kevésnek, a vásárlási időkorlátozást pedig rossz intézkedésnek tartja.

Mint megírtuk, Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy a december 11-ig tartó korlátozásokat a koronavírus-járvány jelenlegi helyzete miatt meghosszabbítják egy hónappal. Kunetz Zsombor a közösségi oldalán erről így írt: „Azt a bejelentés nélkül is tudjuk, hogy eljutottunk abba a fázisba, hogy az egészségüggyel már nem nagyon lehet mit tenni, kis részeredmények talán elérhetőek, ha erre van hozzáértő vezetés, de persze az sincs. Nagyobb eredmények pedig, nem várhatóak egy már összeomlott rendszertől, majd meglátjuk mi maradt a romok alatt.Marad tehát a járvány terjedésének a fékezése, mint esély a túlélésre, a maszkviseléssel, a társas kapcsolatok korlátozásával stb.”

Az egészségügyi szakértő szerint az adatok is azt mutatják, hogy a novemberi intézkedések nem igazán váltak be, ezért „joggal gondolja az ember, hogy a járványügyi szakértők, a professzorok, a tudósok valami más megoldást is kitalálnak, amivel nem áll le az élet, de nagyobb biztonságot teremtenek és az áldozatok számát is csökkenteni fogja.”

– De nem, minden marad a régiben, annak kudarcával egyetemben. Pont akkor, amikor jön a karácsonyi bevásárlás nagy rohama. És ahelyett, hogy növelnénk az esélyét annak, hogy nagyobb tömeg nélkül, azaz nagyobb fertőzésveszély nélkül lehessen bevásárolni, csökkentjük azt – háborog a szakértő.

https://www.facebook.com/zskunetz/posts/3442562759132045

Szerinte az idősek vásárlási idősávja „nemcsak arra tökéletes, hogy összeugrassza a kormány a 65 év felettieket, a fiatalabbakkal, na meg mindenkit a boltosokkal, hanem arra is tökéletesen megfelel, hogy a fiatalabbaknak, azaz a társadalom nagyobb részének a vásárláshoz való hozzáférését csökkentse”. Rossz ötletnek tartja, hogy a fiatalok lényegében csak 11-től mehetnek a boltokba (a hajnali időpontokat nem számítva), és a kijárási tilalom miatt csak este 7-ig vásárolhatnak.

– Mindeközben az nem számít, hogy egy adott légtérben éppen 10-en, 100-an, vagy 1000-en tartózkodnak-e. Pedig az értelmes és járványfékező rendelkezés az idősáv bevezetése helyett éppen az lett volna, hogy az egyszerre egy adott légtérben tartózkodók számát korlátozzák, és növeljék a rendelkezésre álló vásárlási időt, akár a kijárási tilalom 22 óráig való kitolásával is. De nem így lett, ahogyan nem rendelték el – ott ahol lehet – a home office bevezetését, ahogyan nem rendelték el az iskolákban tanórákon is, és a munkahelyeken is a kötelező maszkviselést, de a 7-8. osztályosok digitális átállását sem – teszi hozzá.

Azt sem tartja jónak, hogy leállították a pedagógusok tesztelését, és szerinte ingyenessé kellene tenni a PCR-teszteket.

– A Szilveszternek már biztosan kampó, az éjféli misét meg majd megmondja Orbán Viktor a tudós professzorokkal való december 21-i konzultációja után, mert az majd talán akkor is lehet, ha a család nem találkozhat. Business as usual. A jövő évre nézve, miután ez így sikerült, és a java még hátravan egy dolgot biztosan nyitva kell majd tartania a miniszterelnöknek, a temetőket – zárja bejegyzését Kunetz Zsombor.