Kunetz Zsombor: Nincsen ingyenebéd

Kunetz Zsombor: Nincsen ingyenebéd

Kunetz Zsombor (Fotó: Kunetz Zsombor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor a Kossuth Rádió vasárnapi műsorában ugyan arról beszélt, hogy a tapasztalat szerint a koronavírus ellen a maszkviselés hatékonysága csekély, de ezzel nem minden szakértő ért egyet. A maszkviselés fontosságára hívta fel a figyelmet többek között Rusvai Miklós, és Kincses Gyula, a MOK elnöke, ugyanakkor a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal frissen kitüntetett rektora, Merkely Béla szerint a delta variáns ellen kevésbé hatékony a maszk.

Most Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő is megosztotta gondolatait követőivel a Facebookon. 

„Tegyünk rendbe itt valamit! Nem, nem vagyok hajlandó azon vitatkozni, hogy forog-e a Föld. Azon sem, hogy gömb alakú-e (...). És azon sem, hogy a maszkviselés az alkalmas-e a SARS-CoV-2 fertőzés megelőzésére, mint ahogyan arról sem, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által bevizsgált és jóváhagyott oltások hatékonyak-e” – kezdte bejegyzését a szakértő.

– Ezek számomra ténykérdések, még akkor is, ha Magyarország miniszterelnöke úgy gondolja, hogy felül tudja írni a fizikai- és biológiai valóságokat politikusként – tette hozzá.

Mint írja, bárki, akinek nem felelnek meg a fenti állítások és az évszázadok alatt megismert, bizonyított tényekkel szemben más, olyan elképzelése van, amit bizonyítani nem tud, az ne is olvassa tovább, mert nincs miről beszélni.

A szakértőt a járványkezeléssel kapcsolatban több minden aggasztja: „olyan nincs, hogy semmit nem teszünk és megússzuk, ebben az esetben számolni kell az erősebb mortalitási rátával, ami nem 30 ezer halottat fog jelenteni, és azon milliókkal, akik az egészségügy túlterheltsége miatt nem kapnak ellátást. Ezt láthattuk a 2. és a 3. hullámban”.

– Nincsen ingyenebéd – szögezi le, majd így folytatja: ha időben védekezünk, akkor van esély arra, hogy a komolyabb és erőteljesebb intézkedéseket ne kelljen bevezetni.

Szerinte a szükséges intézkedések a következők: szűrés, tesztelés, a maszkhasználat esetleges ismételt bevezetése, a megfelelő távolságtartás, és a minél nagyobb átoltottság elérése az EMA által jóváhagyott oltóanyagokkal. A lezárások elkerülésének ez lehet az ára.

– Persze értem én, mi lenne a Vadászati Kiállítással, vagy az Eucharisztikus Kongresszussal, ha tesztelnénk? – zárja bejegyzését a szakértő.