Lánchíd-felújítás: Gyűjtést indít Orbán egykori minisztere

Lánchíd-felújítás: Gyűjtést indít Orbán egykori minisztere

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, elege lett a Lánchíd körüli csatározásokból a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének, az első Orbán-kormány oktatási miniszterének. „Vessünk véget annak a kicsinyes és méltatlan politikai játszmának, ami Széchenyi egyik legjelentősebb alkotása, a Lánchíd körül zajlik!” – szólít fel Facebook-bejegyzésében Pálinkás József.

A tudós adakozásra kéri minden honfitársunkat és minden magát magyarnak vallót világszerte, hogy csatlakozzanak kezdeményezéséhez és anyagilag is támogassák a Lánchíd felújítását. Mint írja: „2021. szeptember 21-én fogjuk ünnepelni Széchenyi István születésének 230. évfordulóját. Készüljünk hitvallásához méltóan az évfordulóra! Emlékezzünk tettekkel Széchenyire!”

Az egykori fideszes politikus megjegyezte, hogy a jelenlegi megosztott országnak szinte nincsenek közös ügyei, de reméli, hogy a Lánchíd még közös ügy. „Ha már ezen sem lehet majd átmenni, mert felújítás nélkül hamarosan le kell zárni, ez a közös utunk is lezárul.”

Ezután így szól az adakozókhoz: „Mi, Széchenyi szellemi örökösei, és egy új világ megteremtésére vállalkozók, saját jövedelmünkből, anyagi lehetőségünknek megfelelően, felajánlást teszünk a Lánchíd felújítására szolgáló alap létrehozására.

Én mint Széchenyi Akadémiájának előző elnöke kérem minden honfitársunkat és minden magát magyarnak vallót, éljen bárhol a világban, hogy csatlakozzon hozzám, és mutassuk meg, hogy 181 évvel a Lánchíd építési munkálatainak megkezdése után mi is képesek vagyunk összefogni és áldozatot vállalni a mára Magyarország és fővárosunk szimbólumává vált Széchenyi Lánchíd gyors és teljes felújítása érdekében.

Csak azok kedveljék (like) ezt a bejegyzést, akik hajlandók anyagilag is hozzájárulni! Egy napi jövedelem (sőt fél napi is) elegendő! Ha egy 365-öd Széchenyik vagyunk, az már megtiszteltetés! Mindazok, akik egy napi jövedelmüknél többet ajánlanak fel, bekerülnek a Magyar Hazafiak 2020 könyvbe” – hangsúlyozta üzenetében.

Eközben két, egymással párhuzamosan futó petíció is kéri, hogy a kormány másra költse az augusztus 20-iki ünnepség milliárdjait. A Lemondok a tűzijátékról a Lánchíd javára című petíció címzettje Orbán Viktor miniszterelnök, és a kampány szervezője többek között azzal érvel, hogy „egy ilyen tömegrendezvény megtartásának járványügyi hatása a legrangosabb járványszakértők szerint is beláthatatlan.”

„Mindeközben egyik nemzeti jelképünk és kincsünk, épített örökségünk a Széchenyi Lánchíd Budapest gyöngyszeme, a sokak szerint a világ legszebb hídjának tartott Lánchíd állapota kritikussá vált. Felújítására az előző városvezetés és a jelenlegi sem tudta előteremteni az elegendő anyagi fedezetet. Ezúton kérjük a kormányt, hogy a gigantikusra tervezett tűzijátékra fordítandó pénzt csodás nemzeti örökségünk felújítására költse inkább!” – írják.

A petíciót már több mint 27 ezren írták alá. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki Kormányinfóján annyit mondott, hogy fővárosnak szerinte van elég pénze a Lánchíd felújítására, az pedig még nem biztos, hogy augusztus 20-án lesz tűzijáték.