Lánczi Tamás még jobban védené a szuverenitást

Lánczi Tamás még jobban védené a szuverenitást

Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 33. Tusványoson a szuverenitásvédelemről szóló panelbeszélgetésen vett részt pénteken Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, aki szerint létrejött egy olyan szuverenitási szürke zóna, amelyben „szabadon grasszálnak” különböző politikai nyomásgyakorló szervek.

Az MTI szerint Lánczi úgy fogalmazott, hogy ez a hálózat nem csupán Magyarországon és az EU területén, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is működik, és arra törekednek, hogy befolyásolják a politikai közbeszédet és a közhatalom gyakorlását. Erről a szürke zónáról eddig „szemérmesen” nem beszéltek – állapította meg. A hivatal vezetője a szuverenitásvédelmi törvényről azt mondta, alapvetően jó, de az átláthatóság növelése érdekében új szabályokat kell alkotni. Felvetette egy új kategória, a politikai nyomásgyakorló szerv megalkotását is.

Szintén érdemes jogszabály-módosításban gondolkodni a külföldi adománygyűjtő oldalak kapcsán. Ezeken keresztül tisztázatlan eredetű források érkezhetnek, és ezt a kiskaput mindenképpen érdemes lesz bezárni – mondta. Megjegyezte: vannak olyan szervezetek, amelyek kerek perec megtagadják a magyar állam egyik hivatalával való együttműködést. Erre példaként a Transparency Internationalt hozta.

A beszélgetés másik résztvevője, Tuzson Bence igazságügyi miniszter ehhez azt tette hozzá, hogy vizsgálják, hogy lehet bővíteni a Szuverenitásvédelmi Hivatal jogköreit, vagy hogy maga a hivatal „milyen hatásköröket akar”.  A Telex beszámolója szerint a közönségből azt kérdezték Lánczi Tamástól, hogy bár mindig csak nyugati befolyásolási kísérletekről beszélnek, tapasztaltak-e ilyet Kínából? Lánczi erre úgy felelt, hogy öt hónapja léteznek, a kínai befolyásolással még nem foglalkoztak. De azért „minden külföldi beavatkozás rossz, mindegyik ellen küzdünk, mindegy, melyik égtáj felől érkezik”.