Kigyulladt a visegrádi Hotel Silvanus, a tető és a teljes 4. emelet is leégett

Kigyulladt a visegrádi Hotel Silvanus, a tető és a teljes 4. emelet is leégett

A kigyulladt visegrádi Hotel Silvanus épülete 2024. március 9-én (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tűzoltó egységek tizennégy vízsugárral elfojtották a lángokat Visegrádon, ahol a Hotel Silvanus negyedik szintje és tetőszerkezete égett, a Feketehegy utcában. Az épületet összesen kétszázharminc ember hagyta el – közölte a katasztrófavédelem a honlapján szombat délután fél kettő után.

Lángol a visegrádi Hotel Silvanus – írta meg a 24.hu szombat délelőtt. Több jelzést is kaptak arról, hogy rengeteg tűzoltó jelent meg a Visegrád felé vezető utakon. Az ok a beszámolók és a közösségi médiában megjelent posztok szerint az, hogy kigyulladt a négycsillagos hotel. A képek tanúsága szerint a felsőbb emeleteken tomboló tűz füstje kilométerekről is látható volt. A térség országgyűlési képviselője azt posztolta, hogy „kigyulladt a Hotel Silvanus Visegrád. Nagy erőkkel zajlik a mentés és a tűzoltás”.

Teljes terjedelmében ég a visegrádi Hotel Silvanus felső szintje, a vendégek elhagyták a hotelt – közölte a Pest vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel 11 óra után pár perccel. A lángok már a tetőszerkezetre is átcsaptak helyenként – mondta Csámpai Attila, hozzátéve: a tűzoltók a legmagasabb riasztási fokozatnak megfelelő erőkkel, több vízsugárral oltanak, és igyekeznek megakadályozni a tűz továbbterjedését. Jelenleg 200-300 négyzetméteres részt érint a tűz, a szállodában 200 vendég tartózkodott – közölte. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat mellett szentendrei, esztergomi és fővárosi hivatásos, valamint szentendrei, szigetmonostori, visegrádi és leányfalui önkéntes tűzoltók vonultak ki a tűzesethez – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

A rendőrség azt közölte, hogy az odavezető Panoráma és Simontornyai utat teljes szélességében és hosszában lezárták, azt kérik, hogy mindenki kerülje el a környéket. Helyi beszámolók szerint gyorsan komoly dugó alakult ki. 

A negyedik emelet gyulladt ki

Délben megszólalt a szálloda is. Mint Facebook-oldalukon írták, a 4., legfelső emelet gyulladt ki a délelőtt során. Hozzátették, hogy „szerencsére” a szállodában tartózkodó vendégeket és személyzetet sikerült biztonságban evakuálniuk! Megköszönték a támogató emaileket, és telefonokat, a továbbiakról pedig tájékoztatást ígértek. A Telexnek egy szemtanú azt mondta, hogy a tűzoltók 12 órára jórészt megfékezték a tüzet, a hotel tetőszerkezete ekkor már kevésbé lángolt és a füst is kisebb volt. 

A katasztrófavédelem délben azt közölte a honlapján, hogy a műveleti szolgálat mellett szentendrei, esztergomi és fővárosi hivatásos, valamint szentendrei, szigetmonostori, visegrádi és leányfalui önkéntes tűzoltók vonultak ki a tűzesethez. Az egységek tizennégy vízsugárral oltották ekkor a lángokat. A munkálatokat fővárosi, váci, gödöllői és budaörsi vízszállítók is segítették. 

A hvg.hu-nak nyilatkozott egy vendég, aki a második emeleten szállt meg. Azt mondta, fél 10 körül szólalt meg a tűzriasztó, akkor már füstszagot is lehetett érezni. Úgy véli, hogy felettük, a 3. vagy 4. emeleten az egyik szoba gyulladhatott ki. Mindenkinek azonnal el kellett hagyni az épületet, egy darabig a hotel előtt, a kijáratnál várakoztak, majd leküldték őket a fellegvár tövébe. A szálloda melletti autójukat is elhozhatták. 11 körül is még a vár mellett voltak, addig semmilyen tájékoztatást nem kaptak. Eléggé fáztak, sokan ráadásul köntösben hagyták el a szállót. A katasztrófavédelem pokrócot osztogatott a vendégeknek. A mosdó hiánya is gondot okoz – tette hozzá. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő délben arról írt, hogy Visegrádon megnyitották a tornacsarnokot, ide szállítják a hotel vendégeit. Hozzátette: ruhákra, plédekre és takaróra van szükség.

Elektromos probléma okozhatta a tüzet

Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere azt írta a Facebookon délután, hogy katasztrófavédelmi készletükből pokrócokat, valamint a Szentendrei Kulturális Központ sörpadjait ajánlották fel, hogy a hotel kimenekített vendégeit és személyzetét ellátó visegrádiaknak segíthessenek. „A tüzet körülhatárolták, a lánggal égést megszüntették, az utómunkálatok folyamatban” – jelentette 13:15-kor a helyszínről Jámbor Ferenc, a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság vezetője. Információik szerint személyi sérülés nem történt. Vitályos Eszter is azt közölte délután egykor, hogy a lángot körülhatárolták. Hozzátette, hogy az épületbe még nem biztonságos bemenni, a tető és a teljes 4. emelet, valamint a 3. emelet egy része is leégett.

Pintér Róbert, a hotel igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy valószínűleg elektromos probléma okozta a tüzet, ami a hotel negyedik emeletéről indult ki. Ő is hangsúlyozta: a vendégek és az alkalmazottak a tűzeset alatt biztonságban voltak, személyi sérülés nem történt. A vendégeknek buszok és melegedők állnak a rendelkezésére. A következő órákban minden vendég visszakapja értékeit, akik szeretnének, haza mehetnek, a többieknek a hotel alkalmazottai foglalnak új szobát. 

Utómunkálatokat végeznek a tűzoltók miután eloltották a szombat délelőtt keletkezett tüzet – közölte a katasztrófavédelem négy órakor. Az egységek tizennégy vízsugárral határolták körül a lángokat, amelyek a hotel negyedik szintjét és a tetőszerkezetet érintették – tették hozzá. 

Frissítés: Pintér Róbert kora este beszélt a károk nagyságáról és a helyreállításról, erről itt olvashat.

A Hvg.hu arról is beszámolt, hogy 2008-ban már volt egy tűzeset a Silvanusban, akkor a földszinti kapcsolószekrényéből indult, majd átterjedt egy 150 négyzetméteres szárító-, mosóhelységre, de a lakórészt nem érintette. Akkor 160 embernek kellett elhagynia az épületet.

A Dunára néző, erdős domboldalban álló szálloda 1971-ben épült, azóta többször felújították, jelenleg négy csillagos. A visegrádi fellegvártól 13 perces sétára, a Duna-Ipoly Nemzeti Park túraútvonalainak kezdetétől pedig 900 m-re található. A honlapjuk szerint mára 150 szobájuk van, lifteket, uszodát és wellness részleget is építettek hozzá. A Lantos család 1992-ben vásárolta meg, többekkel együtt, majd egyedüli tulajdonossá vált, 2011-ben pedig beszállt melléjük a Kárász család.

Címkék: tűzeset, Visegrád