Lapkiadók egyesülete: Csorbát szenved a sajtótörvény, ha újságírókat tiltanak ki meccsekről

Lapkiadók egyesülete: Csorbát szenved a sajtótörvény, ha újságírókat tiltanak ki meccsekről

(Fotó: Wikipédia/Katona Marcell)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A Magyar Lapkiadók Egyesülete, mint az ágazat reprezentatív szakmai szervezete, felhívja minden érintett figyelmét a 2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól következő rendelkezéseire, melyeknek a betartása az elmúlt időszakban sajnálatos módon rendre csorbát szenved. Ez, az egyes sajtóorgánumok munkáját korlátozó gyakorlat egyre inkább terjed,  számos intézmény, vagy közérdeklődésre számot tartó ügy közszereplői részéről” – hívja fel a figyelmet a szervezet.

Mint írják, a legutolsó ilyen eset pont a szerdai Ferencváros–Dinamo Kijev UEFA-mérkőzés kapcsán történt, amikor több sajtóorgánum – köztük a Magyar Hang – munkáját is korlátozták. Az FTC nevében megtagadták a válaszadást a mérkőzésen alkalmazott plusz járványügyi intézkedésekre vonatkozó kérdésekre, valamint számos médium, így lapunk munkatársának akkreditációját is elutasították. Ennek ellenére lapunk figyelemmel kísérte és írt a meccsről.

Az egyesület szerint „ezzel a magatartással nem pusztán a sajtó, hanem a közönség jogai is sérülnek”. A vonatkozó törvény szerint „mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről” – olvasható a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény egyik passzusában.

– A médiarendszer valamennyi tagja kizárólag akkor tud megfelelni tájékoztatási kötelezettségének, ha a megszólított, személy vagy intézmény – egyébként a közvélemény előtt ismeretlen szempontok szerint – nem fekete listáz egyes médiumokat, vagy személy szerint az ott dolgozó újságírókat – folytatódik a közlemény. Felhívják a figyelmet a sajtószabadságra, majd emlékeztetnek arra, miszerint az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábban már megállapította, hogy a kizárt médiumok hátrány szenvednek a hírversenyben más médiaszolgáltatókhoz képest, közvetve pedig a hirdetési piacon is hátrányos helyzetbe kerülhetnek.

A sajtó akkor tudja ellátni a feladatát, ha hiteles, sokoldalú, megalapozott és naprakész tájékoztatást tud nyújtani – teszik hozzá, majd közleményüket azzal zárják, hogy a Magyar Lapkiadók Egyesülete elítél mindenfajta, a médiarendszer bármely tagját érintő diszkriminációt, amely sérti a sajtó szabadságát, az állampolgárok információhoz jutási jogát.

Mint ismert, az elmúlt napokban derült ki, hogy a Ferencváros feketelistázza a számukra nem szimpatikus lapok munkatársait. Így fordulhat elő, hogy lapunk hiába szeretne tudósítani, nem biztosítják számunkra a belépést olyan sporteseményekre, amelyekben a tornaklub érintett.

Az FTC korábban tiltólistára tették az Indexet, a 888.hu-t, a hvg.hu-t és egy ideig a vlv.hu nevű sportoldalt is. A A Media1 úgy tudja, hogy az FTC-nél feketelistás az mfor.hu és a Privátbankár is.