Lélegeztetőgépeket ajándékozunk Moldovának és Tunéziának

Lélegeztetőgépeket ajándékozunk Moldovának és Tunéziának

Kórházi kórterem (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Harminc darab lélegeztetőgépet ajándékozunk Moldovának és Tunéziának, derült ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból. Ezeket az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete részére adjuk át, méghozzá a járvánnyal szembeni szövetségesi erőfeszítések segítsége céljából. Moldova húszat, Tunézia pedig tízet kap majd.

A koronavírus első, tavaly tavaszi hulláma idején rendelt a kormány annyi lélegeztetőgépet, amennyi sokkal súlyosabb járványhelyzet esetén is elégséges lett volna. Legalábbis ami a gépek mennyiségét illeti, mert melléjük beosztható szakszemélyzetből már sokkal rosszabbul állunk.

Lélegeztetőbeszerzésre rendkívüli szerződéseket kaptak többnyire mással foglalkozó cégek, körülbelül háromszáz milliárd forintért érkezett Magyarországra 16 ezer lélegeztetőgép. Az eszközök tárolása is kilencvenmillió adófizetői forintba került tavaly.