Lemondott az Index vezérigazgatója, Pusztay András

Lemondott az Index vezérigazgatója, Pusztay András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott az Index vezérigazgatója, Pusztay András – számolt be róla a Kreatív. Ő volt az, akiről a 444 hétfőn azt írta: nem értett egyet az igazgatóság múlt heti határozatával.

Akkor Gerényi Gábor tanácsadó javaslatára megvizsgálták a lehetőséget, hogy feldarabolják a hírportált, és az egyes rovatokat külsős cégekhez szervezzék ki. Ezzel a szerkesztőség veszélyeztetve látta a függetlenségét, vasárnap közleményben jelezve, hogy külsős behatás érte őket. Bodolai László kuratóriumi vezető viszont azt mondta, félretájékoztatás történt, az ötletet pedig már elvetették. Ugyanakkor Dull Szabolcs főszerkesztőt ezt követően kitették az igazgatóságból, őt vádolva a szivárogtatással.

„Ezúton is szeretném megköszönni Pusztay András eddigi munkáját. Vezérigazgatói tisztségéről való lemondását elfogadtam, és felkértem egy régi jogász barátomat, Ződi Zsoltot, akinek személye számomra garancia arra, hogy az Index továbbra is az ország legolvasottabb online híroldalaként független és hiteles tudjon maradni, hisz nincs másik” – közölte most Bodolai László.

Ződi a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, 2014 óta pedig a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszékének egyetemi docense. Emellett korábban az Opten jogi igazgatója is volt, 2019-től pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa.

„Nagy megtiszteltetés volt barátom és kollégám, Bodolai László felkérése, amit örömömre szolgált elfogadni. Célom az, hogy az Index megőrizze minden eddigi értékét és piacvezető pozícióját, amitől Index az Index, és ebben számítok a szerkesztőség közreműködésére, ahogy ők is számíthatnak az én tapasztalatomra és támogatásomra” – idézte a közlemény Ződi Zsoltot.

A hírről később beszámolt az Index is. Dull Szabolcs főszerkesztő a cikkben azt írta: nem látják még, „mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló” vezérigazgató távozásából. Azt viszont biztosan tudják, hogy továbbra is ragaszkodnak a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez. A következő napokban egyértelmű biztosítékokat várnak, hogy megmaradjanak az eddig jellemző értékek.

Arról, hogy Uj Péter korábbi főszerkesztő elmondása szerint hogyan próbálta a kormány befolyásolni az Indexet, és mi várhat a lapra, itt írtunk korábban.

A Media1 egyébként szeptemberben készített hosszú interjút Pusztayval, amiben rákérdeztek arra is, kivédhető-e, hogy a kormánypárt az alapítványi konstrukción keresztül támadja be az Indexet. „Mindenféle teóriát fel lehet állítani, de az Index ereje az, hogy olyan, amilyen az elmúlt 20 évben volt. Formailag is elképzelhetetlen az iménti felvetés. De azért nem szeretek erről beszélni, mert ez csak egy teória, amiről úgy beszélnek hangzatosan az emberek, hogy nem veszik tudomásul azt, hogy ők maguk is olvasói az Indexnek, és hogy azért olvasói, mert ennek az értékeit szeretik két évtizede” – válaszolta erre a most távozó vezérigazgató.

Azt már most kedden írta meg a Media1, hogy az Index-tulajdonos Magyar Fejlődésért Alapítvány 180 millió forinttal tartozik az IndaMediának. Ez akkor keletkezett, amikor Simicska Lajos a lapot az alapítványi tulajdonba helyezte. A 2017-es pénzügyi év zárásakor 270 millió forint kölcsön látszott, amit azóta az Index.hu Zrt. profitjából fizetnek. Az IndaMedia tulajdonosa Ziegler Gábor, illetve Vaszily Miklós.