Lemondott az MNB alelnöke

Lemondott az MNB alelnöke

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tájékoztatást ad Monetáris Tanács 2020. április 7-i ülését követően (Forrás: Az MNB youtube csatornája)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton – más fontos vezetői megbízatása miatt – a mai napon lemondott alelnöki tisztségéről – olvasható a jegybank honlapján megjelent közleményben.

Matolcsy György, a jegybank elnöke felkérte Virág Barnabást, a monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatót, hogy átmeneti jelleggel vegye át a monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnökség irányítását.

A Növekedési Hitelprogram Hajrá és a Növekedési Kötvényprogram vezetését Patai Mihály, a nemzetközi kapcsolatokért, készpénzlogisztikáért, pénzügyi infrastruktúrákért és digitalizációért felelős alelnök veszi át.

A Portfolio véleménye szerint „a bejelentés abszolút meglepetés, senki nem számított rá. Az utóbbi években Nagy Márton volt a magyar monetáris politika operatív irányítója, rendszeresen nyilatkozott az aktuális kérdésekről. Ráadásul a mostani helyzetben, amikor folyamatosan változik a monetáris politika, nehéz elképzelni, milyen ennél fontosabb pozíciója lenne.”

A Reuters kérdésére a jegybank szóvivője nem kommentálta bővebben a bejelentést, Nagy Mártont pedig nem érte el a hírügynökség. 

Nagy Márton, 2013. márciusától a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Stabilitásért és Hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatóság vezetői posztját töltötte be, egészen mostanáig az intézmény alelnöke volt.

Okleveles közgazdász, diplomáját 1999-ben szerezte meg a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. 1998-2000 között az Államadósság Kezelő Központ elemzőjeként dolgozott, majd 2000-2002-ig az ING vezető közgazdászaként tevékenykedett. Az MNB csapatához 2002-ben csatlakozott. Korábban az index.hu írta meg róla, hogy a jegybank szürke eminenciását egy időben sokan Matolcsy utódaként képzelték el, de az utóbbi években fontos területeket vesztett, pozíciója gyengült.