Leváltotta alpolgármestereit Göd első embere

Leváltotta alpolgármestereit Göd első embere

Balogh Csaba (Fotó: Balogh Csaba Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendkívüli jogrenddel élve váltotta le Balogh Csaba gödi polgármester két alpolgármesterét, Fülöp Zoltánt és Lőrincz Lászlót. A döntést a közösségi oldalán jelentette be a 18 ezer lakosú Pest megyei város első embere, aki két új alpolgármesterét is megnevezte.

https://www.facebook.com/BaloghCsabaMomentum/posts/384114959599480

Már több alkalommal foglalkoztunk a gödi önkormányzatban kialakult helyzettel. Emlékezetes, a tavaly októberi önkormányzati választáson a Fidesszel szemben összefogó pártok győztek, többségük lett a képviselő-testületben, a Momentumhoz tartozó Balogh Csabát pedig polgármesterré választották. Alpolgármestereinek az LMP-s Fülöp Zoltánt és a DK-s – időközben párttagságát felfüggesztő – Lőrincz Lászlót szavazta meg a testület. A viták miatt azonban szétszakadt a szövetség, és megjelent a törésvonal a polgármester és két alpolgármestere között is. Balogh Csaba polgármester többször próbálta leváltani őket a képviselő-testületben, ám a javaslatot napirendre sem tudták venni, nem kapta meg az ehhez szükséges többséget.

A helyzet megváltoztatására a november 4-től érvényben lévő rendkívüli jogrend teremtett lehetőséget, mivel a képviselő-testületek jogkörei a polgármesterek kezébe kerültek. Ezzel az egyszemélyi döntések is lehetségessé váltak.

Lapunk információi szerint a mai napon testületi konzultáció zajlott, ezen került szóba az alpolgármesterek személyének kérdése. Fülöp Zoltán leváltott alpolgármester érdeklődésünkre azt mondta, ő maga semmilyen formában nem kapott értesítést a felmentéséről. Elmondása szerint még a konzultáció alatt kikerült a polgármester közösségi oldalára a bejelentés az ő és alpolgármester-társa leváltásáról. Mint hozzátette, az előzmények ellenére sem számított arra, hogy így váltják le. Arra a felvetésünkre, hogy kíván-e jogorvoslattal élni Balogh Csaba döntésével szemben, azt felelte, megvárja a döntésről szóló hivatalos határozatot.

Balogh Csaba polgármester a felmentést lapunknak azzal magyarázta, hogy elveszett a bizalom a két korábbi alpolgármesterrel szemben. A rendkívüli jogrendben lehetséges egyszemélyi döntést firtató kérdésünkre felidézte, hogy ő korábban a testületen keresztül is megpróbálta leváltani Fülöp Zoltánt és Lőrincz Lászlót, de nem járt sikerrel. – A rendkívüli jogrend azért ad a polgármester kezébe jogköröket, hogy a települések számára szükséges döntéseket meghozza. Sok feladatot pedig az alpolgármesterek segítségével lehet ellátni. A döntést nem húzhattam tovább, nem tudni, hogy mikor lesz vége a veszélyhelyzetnek. Azért raktam ki a Facebook-ra a döntésemet, mert azt szerettem volna, hogy az én narratívám jusson el az emberekhez, mert sajnos sokszor próbálnak meghazudtolni az ellenlábasaim – magyarázta.

Bejelentésében a két új alpolgármestert is megnevezte. Andrejka Zombor és Hlavács Judit látja el a jövőben az alpolgármesteri teendőket. Előbbi a Momentum, utóbbi a Párbeszéd képviseletében érkezett a választás előtt létrejött szövetségbe. Ők a szakítás után is a polgármester szövetségei közé tartoztak. Balogh Csaba a két új alpolgármesterről azt mondta, hogy jól tudnak együtt dolgozni Gödért és a lakosságáért. Megismételte a közösségi odalán írtakat, miszerint ezt eddig is bizonyították odaadó munkájukkal, közösségszervező képességükkel, tiszta jellemükkel.