Lezárások, tüntetés és rendőrök hada: Erdogan török elnök érkezik csütörtökön a fővárosba

Lezárások, tüntetés és rendőrök hada: Erdogan török elnök érkezik csütörtökön a fővárosba

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök találkozója Bakuban 2019. október 14-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan az éjszakát ezúttal nem tölti Budapesten Recep Tayyip Erdogan török államfő, az államfői vizit csütörtökön egész nap felborítja a főváros megszokott, csúcsidőben egyébként is kaotikus közlekedését. Ez derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a rendőrség közleményéből is, amelyből a török elnök programjáról is ad néhány támpontot.

Eszerint Erdogan várhatóan valamivel korábban érkezik, mint múlt szerdán Vlagyimir Putyin. A BKK azt írta ugyanis, hogy akinek a repülőgépe 10 és 12 óra között vagy 19 és 21 óra között indul, érdemes lényegesen korábban elindulnia a ferihegyi repülőtérre. Az elnök a kiemelt személyek által használt utakon érkezik majd a fővárosba, a repülőtér környéki útvonalakon is lesznek lezárások. A városban pedig a változások főleg az Andrássy út-Lánchíd útvonalat és az ezt keresztező utcákat, valamint a Budai Vár környékét érintik (egyéb részletek a lezárásokról cikkünk végén).

Ki állítja meg Erdogant? | Magyar Hang

A biztosítást végző hatóságok mellett a tüntetők is készülnek Erdogan fogadására. Már hetekkel ezelőtt meghirdettek egy demonstrációt „Budapest blokádja Erdogan látogatása ellen” címmel. A szervezők a Budapest több pontjára tervezett demonstrációval tiltakoznak a kurdok és más kisebbségek ellen az Észak-Szíriában és Törökországban elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények miatt. A céljuk az, hogy látványosan bizonyítsák: Magyarország népe szolidáris a kurd néppel, és nem látja szívesen a diktátorokat.

A szervezők 14 órára hirdettek gyülekezőt az Oktogonra, ahol beszédek is elhangzanak. Egy órával később a Nyugati Pályaudvaron és a Margit hídon át az autós, biciklis és gyalogos tüntetők indulnak a Széll Kálmán térre. Itt újabb beszédek hangzanak majd el, majd az Ostrom utcán keresztül elindulnak a Várba (Szentháromság tér).

A politikája és hadműveletei miatt sok nemzetközi kritikát kapó Erdogan tavaly októberben járt legutóbb Magyarországon, akkor két napot töltött a fővárosban. Akkor ezzel a látogatással viszonozta Orbán Viktor magyar kormányfő néhány hónappal korábbi ankarai látogatását. Erdogan tavaly októberben a miniszterelnök mellett Áder János köztársasági elnökkel is találkozott, de Gül Baba felújított türbéjét is felavatta. A Kossuth téri fogadásán lógatta ki a Párbeszéd azt a „Diktátorok” feliratú, Erdogant, Putyint és Orbán Viktort ábrázoló molinóját a Parlament ablakán, amely Putyin múlt heti látogatásakor is előkerült. Tavaly egyébként nemcsak Erdogan ellen tüntettek, hanem mellette is. Sőt, a török elnök még a szimpatizánsok közé is ment, amit a török hírügynökség meg is örökített.

A magyaroknak üzentek a harcoló kurd nők | Magyar Hang

Erdogan Európa-szerte sok kritikát kap politikai törekvései miatt. Amikor márciusban a helyhatósági választáson vereséget szenvedett az elnök pártjának, az Igazság és Fejlődés (AKP) Pártjának jelöltje Törökországban legnépesebb városának számító Isztambulban, Erdogan csalást kiáltott és a számlálóbizottságokban, illetve a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságok miatt az eredmények megsemmisítését követelte. A panasznak helyt adtak, ezért megismételték a választást, de az Erdogan-jelölt ismét vereséget szenvedett, az ellenzéki Ekrem Imamoglu végül 54 százalékos eredménnyel győzött.

A 2016-os törökországi puccskísérlet óta egymást érik az emberjogi törvénysértések az országban. Számos bírót, köztisztviselőt, politikust és külföldi újságírót is bebörtönöztek.

A török elnök legutóbb a szíriai offenzívával váltotta ki a nemzetközi közösség haragját, miután a hadsereg bevonult a főként kurdok lakta területre. Ez a népcsoport Törökország legnagyobb létszámú kisebbsége, számuk elérni a 20 milliót.

Szembe mentek Orbánnal a fideszes EP-képviselők | Magyar Hang

Hol lesznek lezárások Budapesten?
Erdogan látogatása miatt csütörtök éjfélig sok helyen tilos parkolni, egyebek mellett a Mexikói úti parkoló felüljáró melletti útszakaszának mindkét oldalán, a Városligeti körút mindkét oldalán a Kós Károly sétánytól 50 méter hosszú szakaszon, a Hősök terén, az Andrássy úton és szervizútján, a Kodály körönd, az Oktogon és a Széchenyi István tér teljes területén, a Magyar Tudományos Akadémia előtti nagy parkolóban, a pesti és a budai alsó rakparton a Lánchíd körül, a Clark Ádám téren, a Dózsa György téren, valamint a Dísz téri parkolóban.