Lezárult a rendszámvita

Lezárult a rendszámvita

David Pressman (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lezárult  az amerikai-magyar rendszámvita, amely korábban komoly feszültséget keltett a két ország között – a magyar fél engedett. 

A kormány ugyanis módosította a közúti közlekedésre vonatkozó közigazgatási hatósági ügyekben alkalmazandó kiegészítő eljárási szabályokról szóló korábbi rendeletét, s így az itt szolgáló amerikai  katonák is kaphatnak családi autóikra magyar rendszámot, vagyis nem kell fizetniük igen jelentős összegeket az ideiglenes rendszámokért.

Az amerikai nagykövet korábban arról beszélt, hogy politikai okok állnak amögött, hogy az itt szolgáló amerikai katonák nem kaphatnak magyar rendszámot. David Pressman ezt mondta egy beszédében: „Alig több mint 100 kilométerre innen, a Pápai Légibázison az amerikai fegyveres erők tagjai élnek és dolgoznak együtt magyar partnereikkel. Ezek a bátor, fiatal férfiak és nők, valamint a többi, jelenleg a Camp Croft bázison állomásozó amerikai katona, több ezer kilométert utaztak szülővárosukból, hogy védelmezzék Amerikát és annak érdekeit, bárhová szóljon is a küldetésük. Ehhez képest a magyar kormány több mint három éve nem engedélyezi, hogy ezek a fiatal katonák rendszámtáblát kapjanak a családi autóikra, ehelyett arra kényszeríti őket, hogy havonta több tízezer forintot fizessenek saját zsebből az ideiglenes regisztrációért. Nem a bürokrácia vagy a túlzottan bonyolult adminisztratív eljárások miatt. Hanem egyszerűen azért, mert a magyar kormány erről politikai döntést hozott.

A kormányfő által aláírt új szabályozás két hét múlva lép életbe. Ezzel lehetővé válhat, hogy lezáruljon a rendszámvita.