Magára hagyott csecsemő égett halálra egy hősugárzótól

Magára hagyott csecsemő égett halálra egy hősugárzótól

A Debreceni Törvényszék felújított épületének részlete a Széchenyi utcában 2018. január 11-én. Az 1896-ban épült, egykori Királyi Ítélőtábla épületét az Országos Bírósági Hivatal beruházási forrásából újíttatta fel a törvényszék (Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elítélték azt a nőt, aki magára hagyta az egyhónapos csecsemőjét egy hősugárzóval. Az apróság a hősugárzótól olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy életét veszítette. Noha a Debreceni Törvényszék azt nem közölte, hogy melyik hajdú-bihari településen esett meg a tragédia, úgy tudjuk, Balmazújvároson történt, az egyik szegregátumban. A gyermek anyját két év fogházbüntetésre ítélték, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették – közölte Dobó Dénes, a törvényszék szóvivője.

Az eset tavaly, egy márciusi reggelen történt. A nő a kicsi etetése után az alvó gyermeket letetette az ágyra, majd – más fűtési lehetőség hiányában – a kislány mellett magas hőfokra kapcsolt hősugárzót állított be. Az anya ezt követően távozott az otthonából, mivel haza akarta vinni a másik két gyermekét, akik az egyik ismerősénél aludtak. A nő azonban úgy ment el hazulról, hogy erről nem szólt a házban tartózkodó férfinak.

A hazatérésekor, egy óra múltán a kislány már nem mutatott életjeleket. A nő előbb a nővéréhez szaladt, majd hívták a mentőket. A bejelentésben azonban azt mondták, hogy a gyermeket patkány harapta meg. A hamar kiérkező mentők már nem tudták megmenteni a hősugárzótól súlyos égési sérüléseket szenvedett gyermek életét, halálát a több szervén elszenvedett égési sérülések okozták. A vizsgálat azonban azt állapította meg, hogy az időben érkező szakszerű orvosi segítséggel a csecsemő élete nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

A nőt gondatlanságból elkövetett emberölés vétségével vádolták meg. Az előkészítő ülésen az ügyész úgynevezett mértékes indítvánnyal élt: beismerés esetére két év fogházbüntetést ajánlott három év próbaidőre felfüggesztve. A vádlott beismerő nyilatkozatot tett, a bűncselekmény elkövetését elismerte. A törvényszék a nőt bűnösnek mondta ki. Mint írták, a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetlen előéletű, beismerte a bűncselekmény elkövetését és öt kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülményt a törvényszék nem tárt fel. A bíróság ítélete jogerős.