Mellár: a társadalmi-politikai űrt próbálja kitölteni Magyar Péter

Mellár: a társadalmi-politikai űrt próbálja kitölteni Magyar Péter

Magyar Péter a zászlóbontó rendezvényén 2024. március 15-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma már nem tűnik magányos harcosnak Magyar Péter ügyvéd; a jelek szerint vannak tanácsadói, pártfogói a volt állami cégvezetőnek – mondta lapunk érdeklődésére Mellár Tamás országgyűlési képviselő, Orbán Viktor korábbi tanácsadója Magyar Péter feltűnése és a szombatra meghirdetett tüntetése apropóján. A Párbeszéd frakciójában ülő közgazdász erre a megállapítására Magyar március 15-i nagygyűlése és az ügyészségi meghallgatása után tartott tüntetése alapján jutott.

A nemzeti együttműködés rendszerének (NER) hátat fordított politikusjelölt – Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje – szombaton fél 2-re hirdetett gyülekezőt a Deák térre, ahonnan „nemzeti menet” indul a Kossuth térre, a Parlament elé. Az esemény közösségi oldalas felhívása szerint „az új Magyarországért” 3 és 5 óra között demonstrálnak. Ha lehet hinni a legnagyobb közösségi oldal információinak, sokan lesznek a demonstráción, hiszen már 33 ezer fölött jár az érdeklődők száma. A rendőrség egyebek mellett forgalomkorlátozásokra hívta fel a figyelmet az V. és a VI. kerületben.

Mellár Tamás azzal magyarázza a közéletbe berobbant Magyar Péter népszerűségét, hogy szerinte jelentős mértékű bizalmatlanság alakult ki a politikai hatalommal és az ellenzékkel szemben is. Szerinte az emberek nagy szükségét érezték, érzik egy számukra hiteles ember feltűnésének, aki élére tud állni egy mozgalomnak. Úgy véli, ezzel az elégedetlenséggel van összefüggésben a Magyar Kétfarkú Kutyapárt erősödése is. – Ezt az űrt próbálja kitölteni Magyar, talán még maga is csodálkozhat azon, hogy ilyen népszerűvé vált. Azt ugyanakkor nem tudom megmondani, hogy tud-e olyan pártot összehozni, amely képes lesz valódi politikai tényezővé, ezáltal ellenzéki alternatívává válni. Ez számos tényezőn múlik, azon is például, hogy lesz-e mögötte anyagi tőke – mondta az országgyűlési képviselő. Felhívta a figyelmet, az Orbán-rendszer működése szempontjából fontos, hogy fogytán az elérhető pénz – az Európai Uniótól sem jön annyi forrás és az ország gazdasági növekedése sem olyan jelentős mértékű –, ezért a NER vállalkozói körében is felütheti fejét az elégedetlenség és az egymás elleni küzdelem. Mellár Tamás számára továbbá az a kérdés, hogy a hatalom elég erős lesz-e ahhoz, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel – különböző vizsgálatokkal, hatósági, bírósági eljárásokkal – ellehetetlenítsék Magyar Péter mozgalmát, mint ahogy történt az hasonló esetekben korábban. A közgazdász úgy véli: nem lehet véletlen, hogy a Márki-Zay Péter által bejegyzett párttal szemben is a napokban élesedett egy védjegybitorlás miatt indult eljárás, megelőzendő bármiféle közeledést.

Lukácsi Katalin, a KDNP-ből kilépett aktivista azt mondta: számára nagy pillanat volt Magyar Péternek a Partizán videócsatornán adott első interjúja. Részben azért, mert az interjú előtt még pár nappal is rendszeren belüli emberként mondta ki azt, amit hozzá hasonlóan többen is, hogy nem keresztényietlenek és nem is hazaárulók, akik már nem a Fidesszel vannak. Meggyőződése, hogy a kormánypárt környezetében is sokan gondolkodhatnak így. Másrészt – elmondása szerint – Magyar fellépése hatására átértékelte a KDNP-ből való kilépése utáni tevékenységét, önkritikusabbá vált azzal kapcsolatban, hogy erkölcsileg milyen alkukat szabad megkötni, és mit nem. Fontos hozadéknak tartja a magyarországi közélet felélénkülését; abban bízik, hogy a magyar polgárok elhiszik, van értelme kiállni a saját sorsukért.

Mellár Tamásnak felvetettük: csorbította-e Magyar Péter hitelességét az, hogy Varga Judit volt miniszter bántalmazóként beszélt róla egy interjúban. Azt felelte, hogy ezt nem tartja valószínűnek. Úgy látja, hogy Fidesz igyekszik ezen a síkon tartani az ügyet, hogy ne a Magyar által nyilvánosságra hozott hangfelvétel érdemi tartalmáról beszéljenek az emberek, hanem a családi szappanoperáról. Lukácsi Katalin a Varga Judittal készített interjúról azt mondta: – Azt el tudom fogadni, hogy rossz volt a házasságuk, de azt, hogy Magyar Péter fenevad lenne, nem hiszem el. Ebből kifolyólag részt is fogok venni a tüntetésen. Ez a tüntetés mérföldkő lehet a kezdeményezése kimenetelét illetően – fogalmazott. Mellár is azt mondta, tervei szerint kilátogat majd a tüntetésre, mert kíváncsi arra, hogy mennyi ember lesz ott és milyen lesz a hangulat. Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy nem keresték egymást Magyar Péterrel.

Arról, hogy mi várható a szombatra meghirdetett demonstráción, Magyar Péter a Válaszonline-nak adott interjúban csepegtetett információkat. Elmondása szerint pártja – amelyről egyelőre nem tudni konkrétumot, így a nevét sem – úgy fog EP-listát állítani, hogy megkérdezik az embereket, hogy kit szeretnének látni a listán. Azt jelentheti majd be, hogy lehet pályázni önéletrajzzal, Európa-vízióval, Magyarország-vízióval. A szombati demonstráció apropóján egyébként Orbán Viktor miniszterelnöknek címezve azt írta a közösségi oldalán: információi vannak arról, hogy a tüntetést, a „hatalom oldaláról szervezett provokátorok tervezik különböző módon megzavarni. Kérem és egyben határozottan felszólítom, hogy egyeztessen a pártja vezetőivel és amennyiben valóban van szándék provokációk szervezésére, úgy intézkedjen azok leállításáról! Javaslom, hogy egyeztessen a belügyminiszterrel és a rendőri vezetőkkel, hogy a rendőrség kiemelt létszámmal biztosítsa a rendezvényt és a leghatározottabban lépjen fel a provokátorok ellen”. A Facebookon sokan ajánlották fel segítségüket a tüntetésre időzítve. A Talpra Magyar oldalon van olyan hozzászóló, aki az útiköltség megtérítését ajánlotta fel valakinek, aki anyagi okok miatt nem tudna csatlakozni a demonstrációhoz. Akad olyan is, aki Linz-ből szeretne hazajutni valahogy, és ehhez kért ötleteket, mások pedig vidéki városokból érkeznek és ajánlottak fel szabad helyeket az autójukban.