Majdnem teljesen megsemmisült a kanadai kisváros, ahol háromszor is rekordhőmérsékletet mértek

Majdnem teljesen megsemmisült a kanadai kisváros, ahol háromszor is rekordhőmérsékletet mértek

Lytton (Fotó: NASA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Majdnem teljesen leégett Lytton kanadai kisváros csütörtökön, legalább ketten életüket is veszítették a tűzben, számolt be róla a kanadai Vancouver Sun. A települést csütörtökön kora este már evakuálni kellett. Jan Polderman, a város polgármestere, „csak a szerencséjének köszönheti”, hogy élve ki tudott menekülni a tűz elől, számolt be róla a BBC. A lángok végül összesen 90 négyzetkilométernyi területen égtek.

– A város legtöbb lakóháza, a mentőállomás és a Királyi Kanadai Lovasrendőrség épülete is a tűz martalékává lett – nyilatkozta Mike Fanworth, belbiztonságért felelős miniszter. A tűz okát jelenleg még vizsgálják, ám minden bizonnyal bozóttűz lehet az oka, miután a hőség teljesen kiszárította a növényzetet, majd összesen 29 ezer villámcsapást regisztráltak a futótüzet megelőző 24 órában. Lytton város volt az, ahol az elmúlt napokban többször egymás után is rekord hőmérsékletet mértek; 45 majd 46,5 fok után a legutóbbi, hitelesített érték ez 49,5 celcius fok volt.

Az, hogy a kiszáradt növényzet könnyen lángra kap, teljesen érthető, hiszen a mérések szerint a földfelszíni hőmérséklet az elmúlt napokban a megdöbbentő 63 celsius fok volt.

Repülőgépről felvéve:

A pusztítás előtte-utána fotóval:

Címkék: Kanada, tűz, Lytton