Március 15. – Orbán- és Gyurcsány-beszéd, civil megmozdulás

Március 15. – Orbán- és Gyurcsány-beszéd, civil megmozdulás

Orbán Viktor beszédet mond a Kossuth téren rendezett állami díszünnepségen az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulóján, 2022. március 15-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor Kiskőrösön, Gyurcsány Ferenc feleségével, Dobrev Klárával egy színpadon, Karácsony Gergely pedig a civilek rendezvényén mond beszédet március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

A hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással indulnak a központi ünnepségek Budapesten, a Kossuth téren. Ezt követően huszármenet vonul a Múzeumkerthez, ahol 10 óra 30 perc és 11 óra 30 perc között a budapesti helyszínek díszünnepségei zajlanak, beszédet mond Csák János kulturális és innovációs miniszter. Egész nap zajlanak majd a családi programok a Múzeumkertben, lesz nyitott Parlament és a Budai Várban is várják az érdeklődőket, ahol megtekinthetik a Magyarország 365 elnevezésű fotópályázat képeit.

Több nemzeti ünnep is volt mostanában, amelyen Orbán Viktor nem Budapesten, hanem valahol vidéken ünnepelt, így lesz ez most. (Tavaly ugyanekkor a miniszterelnök a Kossuth téren mondott beszédet, bár akkor ez az esemény kevesebb mint egy hónappal előzte meg az országgyűlési választásokat.) A mostani helyszín Petőfi Sándor szülőháza, Kiskőrös. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban ezt azzal indokolta, hogy Petőfi Sándor, nagy nemzeti költőnk születésének 200. évfordulóján a városban ünnepségek lesznek, amelyhez csatlakozik Orbán Viktor is, aki 15 órától mond ünnepi beszédet Petőfi Sándor szülőházánál.

A fővárosban a legnagyobbnak ígérkező megmozdulás a Civil Sugárút elnevezésű rendezvény lesz. – A Civil Sugárút egyik célja, hogy a civil szervezetek – amelyek oly sokat tettek ezért az országért, az elmúlt három évtizedben – szabadon bemutassák szakmai értékeiket, tevékenységeiket – így hirdetik az eseményt, amelynek záróprogramja délután három órakor kezdődik. A Hősök teréről Szabadságmenet néven elindulnak majd a résztvevők végig az Andrássy úton, ott lesznek beszédek is. Felszólal majd Karácsony Gergely főpolgármester, mellette pedig civilek, művészek és zenészek lépnek fel, többek közt: a Romano Glaszo, Dés László és Wunderlich József, Molnár Piroska, Törley Katalin és Törley-Havas Sára, Baranyi Krisztina és Pikó András, Orsós János, Mácsai Pál, Iványi Gábor.

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció hirdetett délutánra rendezvényt, a fővárosi Egyetem térre, a kormányfő beszédével egy időben, délután három órára „Nem engedünk a ’48-ból, nem engedünk az európai Magyarországból!” címmel. Azzal harangozták be, hogy most először szólal fel egy színpadon Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Dobrev Klára, a párt által életre hívott árnyékkormány árnyék-miniszterelnöke.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint egyébként a nemzeti ünnepen visszaesik a hőmérséklet a hét elejéhez képest. Azt írták, hogy a Dunától keletre sokfelé várható eső, a magasabban fekvő csúcsokon már délelőtt, Borsod alacsonyabb részein és a Tiszántúlon késő délutántól válthat havas esőbe, havazásba a csapadék. Az északnyugati, északi szelet erős, főként a Dunántúlon és északkeleten viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 3 és 8 fok között alakul.

Címkék: március 15