Márki-Zay Péter: Ha nincs elszámoltatás, az ellenzéknek vége van

Márki-Zay Péter: Ha nincs elszámoltatás, az ellenzéknek vége van

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton Budapesten, a Széll Kálmán téren tartott utcafórumot Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Kálmán Olga, a Budapest IV. választókerület Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje. 

Mindketten arról beszéltek, hogy nincs nyerhetetlen körzet, ezt épp Márki-Zay 2018 februári hódmezővásárhelyi győzelme bizonyítja, amiben akkor senki sem hitt, mégis 57:42 arányban verte meg a Fidesz polgármesterjelöltjét.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kiemelte, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) ugyanebben a körzetben egy másik jelöltet is támogat az előválasztáson, de korábbi ismeretségük okán személyesen ragaszkodott ahhoz, hogy kiálljon Kálmán Olga mellett is. Magyarázatként elmondta, ismeretségük akkorra datálódik, amikor az Orbán Viktorral szembe forduló Simicska-birodalom részeként még a szabad sajtót képviselte a Hír TV, a Magyar Nemzet, Lánchíd Rádió, de az emberek olvashatták még a Népszabadságot, sugárzott a Klubrádió és szabad volt Index is.

Mindketten buzdítottak az előválasztáson való részvételre, illetve az ajánláshoz szükséges aláírásokra mind a miniszterelnök-jelöltek, mind az országgyűlési képviselő-jelöltek esetében. Márki-Zay külön kiemelte, hogy szerinte ebben a körzetben Kálmán Olga le tudja győzni a Fideszt.

Elengedhetetlennek nevezte, hogy minél többen vegyenek részt a szeptemberi 18-26. közötti előválasztáson, és azt, hogy együtt válasszák ki az ellenzéki összefogás azon jelöltjeit, akik le tudják váltani az Orbán-kormányt a jövő tavaszi országgyűlési választásokon. Mint hozzátette, tudatában van annak, hogy nagyon különböző pártok és egyének fogtak össze, de egy dolog közös bennük: szabadságban szeretnének élni, egy olyan szabad, demokratikus és európai jogállamban, amely fejlődik, gazdagodik. Ezért kell összefognia mindenkinek, aki le akarja váltani a Fideszt.

Ezután jöttek a kérdések: az elsővel kapcsolatban azzal nyugtatta a jelenlévő szimpatizánsokat a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője, hogy az ellenzéki pártok felkészültek arra az eshetőségre is, hogy választási pártot kell alapítani, ha a Fidesz erre kényszeríti őket a szabályok módosításával. 

Márki-Zay meglepő határozottsággal kampányolt az euróbevezetés ügye mellett is, amelyben egyetért az MMM és a DK is. Szerinte ennek feltétlenül kampánytémának kell lennie, mert a fideszes szavazók többsége is szeretne eurót. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy ellenzéki győzelem esetén nemcsak az ügynökaktákat hozzák nyilvánosságra, hanem csatlakoznak az európai ügyészséghez, és garanciát adnak arra, hogy mindenképpen bevezetik az eurót (e ponton valaki bekiabált a hallgatóságból, hogy senki nem akarja az eurót).

A politikus kiemelte azt is, hogy a jelenlegi Alaptörvény érvénytelen, mert saját magának is ellentmond, több ponton is. – Többek között benne van, hogy a kizárólagos hatalomra törekvés alaptörvény-ellenes, márpedig a választási törvényt, és oly sok minden mást Orbán Viktorék kizárólag azért alkottak meg, hogy egyedül tudjanak uralkodni – tette hozzá. Ezért szerinte – Vörös Imre jogászprofesszor útmutatását követve – egy átmeneti alkotmánnyal kell leváltani az Alaptörvényt, illetve meg kell válni azoktól az emberektől is, akiket „ezzel az érvénytelen kétharmaddal bebetonoztak a helyükre”. Itt említette meg Polt Péter legfőbb ügyészt, akit szerinte mindenképpen fel kell menteni, mert nem számoltatja el a bűnözőket.

Mint hangsúlyozta: „Kell elszámoltatás”.

Ezután átadta Kálmán Olgának az elszámoltatás és a korrupcióellenesség kék szalagját, és arra kért minden ellenzékit, hogy viseljék ezt.

Ekkor kapott egy provokatívabb kérdést Cseh Katalin Momentumos EP-képviselő „korrupciós” ügyéről, amely kapcsán Márki-Zay visszakérdezett, hogy egyáltalán mi a vád, hiszen csak annyi történt, hogy egy ellenzéki is nyerhetett EU-s pénzt Magyarországon, ez inkább a jogállamiság jele szerinte. Mint emlékeztetett, Deutsch Tamás az unió csalás elleni hivatalához (OLAF) fordult az ügyben. – Az OLAF kivizsgálja, és ha kiderül, hogy Cseh Katalin egy csalássorozatban érintett, akkor mindannyian el fogjuk ítélni – szögezte le.

Újfent hangsúlyozta, hogy „mi azok vagyunk, akik a 2010 előtti és utáni korrupciót is elítéljük”, majd felemlegette, hogy 11 év alatt semmilyen elszámoltatás nem történt. Kálmán Olga is csatlakozott ehhez a gondolathoz, hozzátéve, hogy nem politikai revansot akarnak venni, hanem azért kell elszámoltatni, mert „lopni bűn”. Márki-Zay szerint ha nem lesz elszámoltatás, akkor a fideszesek „nem négy, hanem kettő év múlva visszajönnek”.

– Ha nincs elszámoltatás, az ellenzéknek vége van – tette hozzá. – Még akkor is, ha kormányon lesz, soha nem tudja kormányozni az országot, mert a Fidesz fogja kormányozni. Ha tisztességes bírósági eljárások után nem tudjuk a bűnözőket börtönbe csukni, ha nem lesz alárendelve az uniós pénzek magyar felhasználása az EU-s korrupcióellenes hatóságoknak, akkor nem lesz rendszerváltás, marad a Fidesz – vonta le a végső konklúziót a politikus.