Márki-Zay Péter: Valószínűleg újraindulok majd a polgármesterségért, de az még messze van

Márki-Zay Péter: Valószínűleg újraindulok majd a polgármesterségért, de az még messze van

Márki-Zay Péter szokásos péntek esti bejelentkezése (Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elmegy a Lázár János által ajánlott munkamegbeszélésre? – ezzel a kérdéssel kerestük meg Márki-Zay Pétert, miután múlt héten a fideszes politikus tárgyalásra invitálta őt. Ezzel négy év után először találkozhat a két politikus. Lázár így vezette fel a meghívást: „Hódmezővásárhelynek többévnyi kampány után végre nyugalomra és fejlődésre van szüksége. Éppen ezért nem sajtónyilvános kampányeseményre, hanem érdemi munkamegbeszélésre hívom a polgármestert.” Márki-Zay visszaszúrt: tart tőle, hogy Lázár csak kommunikációs célokra kívánja használni a találkozót, de azért hátha mégis kisül belőle valami jó. Ezzel akarhatja szerinte a fideszes politikus azt sugallni, hogy kész a megbékélésre, a kommunikációra.

Lázár azért kritizált is bőven, legutóbb a Bayer-showban fejtegette, hogy szerinte a hódmezővásárhelyi polgármester „egy amerikai típusú, liberális gyűlöletkampányt honosított meg”. Márki-Zay szerint nincs szó ilyesmiről, nem valósított meg hasonlót.

De lát-e igazságot azokban a kritikákban, hogy egy amerikai típusú politizálást hozott be, ami korábban nem volt jellemző az ellenzéki politizálásra? A politikus válasza szerint még nem gondolkozott ezen, de biztosan hoztak be amerikai elemeket. – Az, hogy adományokat gyűjtöttünk, mindenképpen ilyen volt, ahogy az is, hogy adatbázisra építettünk – sorolta.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke beszélt arról nemrég, hogy szerinte az amerikai tanácsadók is okolhatók a vereségért, „nem volt szerencsés az, amit az amerikai tanácsadók tettek, hogy állandóan Putyin ellen hergelték a magyar társadalmat.” A szocialista politikus itt vélhetően nem arra gondolt, hogy az orosz elnököt dicsérni vagy kímélni kellett volna, hanem hogy nem rezonáltak a választók a putyinozásra, nem lehetett ezzel megnyerni őket. Márki-Zay megjegyezte, ebben Kunhalminak feltehetőleg igaza van, de ezt elmondása szerint éppen nem az amerikai tanácsadók javasolták. Logikusnak tűnt még a kampány alatt, hogy Orbán gyenge pontjaként Putyinra hivatkozzanak, ezért is jelent meg szerinte hangsúlyosan a kampányban, hiszen a háború előtt a magyar miniszterelnök jóval szorosabb viszonyt ápolt az orosz elnökkel.

Rákérdeztünk Ujhelyi István hétvégi szavaira is. Az MSZP-s politikus ugyan elsősorban az MSZP-ről beszélt, de a teljes ellenzék számára tanulságos lehet, amit arról mondott, hogy új alapokról kell indítaniuk, nem apró javításokra van szükség, és „ki kell tudni mondani, hogy elhervadt a szegfű”. Márki-Zay elmondta, Ujhelyinek igazat tud adni, nagyra becsüli őt, az MSZP egyik legjobb politikusának tartja, szerinte őt a fideszesek is abszolút ellenfélnek tekintik.

Ezzel együtt azt a vitát a hódmezővásárhelyi politikus nem tartja egészségesnek, ami most az ellenzéki pártok között zajlik, értve ez alatt például az egymásra mutogatást, illetve azt a csörtét is, ami az LMP és Párbeszéd között zajlott. „Nyilván nem a saját pártjukat akarják megszüntetni azok sem, akik azt mondják, hogy kevesebbre van szükség” – mondta a mostanában új párt elindításán dolgozó politikus. Nemrég Donáth Anna beszélt arról, hogy kevesebbre lehet szükség, és az EP-választás döntő lehet ezt illetően. Márki-Zay szerint az ellenzéki pártok helyzetét illetően talán ez igaz lehet, de az Orbán-kormányt nem az EP-választás fogja megdönteni. Úgy látja, „a jelenlegi propagandagépezet mellett ez nem fog menni”.

De ha a kormánypárti média fölénye feltehetően marad, akkor már nem is lesz esély a kormányváltásra? Ráadásul úgy, hogy a fővárosban nyertek már, de négy éve még Hódmezővásárhelyen is sikerült. Márki-Zay szerint négy éve Hódmezővásárhelyen az első olyan választás volt, amit a Facebookon nyertek meg, hat hétre rá viszont már a Fidesz volt erősebb a közösségi oldalon, és ez is mutatja, hogy milyen gyorsan képesek váltani.

Mindenesetre úgy látja, Orbán a nemzetközi politikában elszigetelődött, Emmanuel Macron győzelme és Janez Jansa bukása sem segíti, így már csak az marad, hogy Orbán maga demokratizálja a rendszerét, ha képes rá.

De nem lehet, hogy a kormánypártok szavazói most is úgy érzik, a rendszer kellőképpen demokratikus, így ezt nem látják problémának? – kérdeztük. Márki-Zay szerint Orbán szavazóinak egy része is tudja, hogy nem eléggé demokratikus, csak nem érdekli őket. Mások valóban demokratikusnak tarthatják, a harmadik csoport pedig tényleg nem foglalkozik ezzel, de szerinte ettől még ez valós probléma, és óriási kockázat az Orbán-rendszer számára, hogy mennyire tud jogállami lenni.

Kérdésünkre a politikus elmondta azt is, valószínűleg újraindul majd a polgármesterségért, de ez még messze van, a kérdés később lesz aktuális.