Márki-Zay Péter: Vannak-e spiclik Vásárhelyen?

Márki-Zay Péter: Vannak-e spiclik Vásárhelyen?

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hónapot élt a korrupció és vandalizmus elleni rendelet, ezalatt egyetlen feljelentés sem érkezett – derült ki Márki-Zay Péter Facebookon közzétett szerdai közleményéből. Mint ismert, a hódmezővásárhelyi közgyűlés Márki-Zay Péter polgármestert (Mindenki Magyarországa Mozgalom - Tiszta Vásárhelyért Egyesület) támogató többsége június 25-én fogadta el a jogszabályt, amely alapján az önkormányzat jutalmat fizetne azoknak, akik egyes helyi bűncselekményekről bizonyítékokat szolgáltatnak, ha azok alapján jogerős elmarasztaló döntés születik.

A közgyűlés rendeletét a Fidesz csak „spiclitörvényként” támadta, és szórólapon terjesztették, hogy politikai feljelentésekért adna pénzt az önkormányzat – írja közlemény alapján a hodpress.hu.

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal pedig törvényességi észrevételt tett és felszólította a polgármestert, helyezzék hatályon kívül a rendeletet. A kormányhivatal szerint ugyanis a rendelet egyebek mellett sérti a jogbiztonság és a személyes adatok védelmének alaptörvényben foglalt elvét, ellentétes a bűnüldözés garanciális jellegű törvényi előírásaival, a polgármester pedig nem jogosult bizonyítékok gyűjtésére, értékelésére, kezelésére.

Tatár Zoltán jegyző az önkormányzati közgyűlés pénteki ülésén – amelyen Márki-Zay Péter szabadsága miatt nem vett részt – elmondta, a kormányhivatal a rendelet hatályon kívül helyezésére 30 napos határidőt szabott meg. Annak érdekében, hogy „minden alkotmányossági aggálytól mentes tervezet” kerülhessen a közgyűlés elé, a jogszabályt hatályon kívül helyezték, a módosított változatot pedig a tervek szerint szeptemberben tárgyalják meg újra – számolt be az MTI. Cseri Tamás (Fidesz) azonban a vitában úgy fogalmazott, a jogszabályt nem érdemes „toldozgatni-foltozgatni”, teljesen el kell felejteni.

https://www.facebook.com/markizaypeter/photos/a.143841919656468/610978992942756/?type=3&theater

Márka-Zay Péter két nappal korábbi bejegyzése szerint nem adják fel. Mint írja: „Nem adjuk fel azonban a korrupció és vandalizmus elleni küzdelmet, ahogy eddig a választási csalások leleplezése esetében, akár magánadományokból is jutalmazni fogjuk azokat, akik a város vagyonát rongálókat leleplezik (vagy éppen azokat, akik illegális hulladékot raknak le, vagy éppen rendszeresen a fürdőnk medencéjét piszkítják össze).” Mint hozzátette: a józan és tisztességes vásárhelyi lakosság az elmúlt hónapban bebizonyította, hogy sem politikai, sem pitiáner személyes okból nem jelentgeti fel a szomszédait, ezért büszke a lakosságra.