„Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”

„Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án (Fotó: MTI/Kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy nehézségben lennétek, ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani – üzente a Klebelsberg Központ (KK) Stratégiai és Kommunikációs Főosztályát vezető Antalffy Péternek a köznevelésért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán. A politikus erről egy belső levelezésben írt, amit aztán a KK sajtóosztálya véletlenül továbbított az őket kérdéssel megkereső Telexnek. Maruzsa egyébként az említett üzenetét továbbította Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkárnak, valamint a KK szakmai vezetőinek.

A Telex szerdán kereste meg a Klebelsberg Központot azzal az értesüléssel, hogy a Honvédelmi Minisztérium levélben toborozta az önkéntes katonákat a jövőre bevezetni tervezett honvédelem tantárgy oktatásra. Kíváncsiak voltak, valóban elindul-e ez, hány iskolában, miért pont azoknak, és mi a célja a tantárgy bevezetésének. A sajtóosztály csütörtök este aztán a válasszal együtt véletlenül továbbította a belső levelezést is. A sajtó- és tájékoztatási referens, Bartkó Mária eredetileg csak azt akarta válaszolni: „tájékoztatom, hogy a Honvédelmi neveléssel kapcsolatos oktatási programokat a Honvédelmi Minisztérium koordinálja”. A Belügyminisztérium sajtóreferense, Kontra Dorka viszont azt a választ javasolta: „A Honvédelem tantárgy szabadon választható, indításáról az érintett intézmények döntenek. A program koordinációját a Honvédelmi Minisztérium végzi. A Klebelsberg Központ még nem mérte fel, hogy az első tanévben hány iskola vesz részt a projektben, az érintett tanév még el sem kezdődött. A tantárgy célját az oktatas.hu oldalon elérhető kerettanterv tartalmazza.”

Antalffy Péter főosztályvezető a fenti választ elküldte Maruzsának, Kisfaludynak és a kommunikációs főosztályt vezető Varga Attilának. Sárgával ki volt emelve a következő mondat: „A Klebelsberg Központ még nem mérte fel, hogy az első tanévben hány iskola vesz részt a projektben, az érintett tanév még el sem kezdődött.” Antalffy szerint ez a mondat nem állja meg a helyét, mert a KK-nak az államtitkársággal egyeztetve már két hónapja fel kellett mérnie, kik vesznek részt a programban. Így kért jóváhagyást, hogy a mondat nélkül küldjék ki a választ.

Maruzsa a fenti levélre azt válaszolta, „Péter, ezt ugyebár mi is tudjuk! :)” Szerinte a KK-nál nagy nehézségben lennének, „ha mindig csak a színtiszta igazat kellene mondani”. Hozzátette, már az első mondat sem igaz, mert Péterffy Balázs vezetésével lettek leegyeztetve, ki vállalja. „Úgy gondolom, hogyha az első mondatot igaznak véljük, akkor teljesen életszerű, hogy a KK-nak nem kell tudnia, hogy hány iskolája vesz részt ebben a programban: hát annyi, ahányan így döntöttek. A választerv tehát nem rossz. De ha inkább meg akarjátok írni, hogy a KK x intézményt választott ki, tőlem azt is lehet” – válaszolta Maruzsa.

Péterffy minderre azt felelte, egyetlen aggodalom van: ha van a sajtónak információja arról, hogy a tankerületek már egyeztettek, akkor ők a válaszukban valótlant állítanak. Ezek után ha valaki kikéri utána közérdekűben a dolgot, akkor pedig a KK-ra ragad a hazugság. „Az első mondat pedig de jure igaz, mert valóban ők döntenek erről, és mi is azt kértük, hogy aki jelentkezik, az jöjjön, aki nem akart, azt kihúztuk a listáról. Ha mindenképp benne kell maradnia az inkriminált mondatnak, akkor ezt javasolnám: »a KK még nem tudja, hogy ténylegesen hány intézmény vesz majd részt a következő tanévben a programban.«” – felelte Péterffy.

A KK végül azt a választ küldte el a Telexnek: „A Honvédelem tantárgy szabadon választható, indításáról az érintett intézmények döntenek. A program koordinációját a Honvédelmi Minisztérium végzi. A Klebelsberg Központ még nem rendelkezik arról információval, hogy ténylegesen hány intézmény vesz majd részt a következő tanévben a programban. A tantárgy célját az oktatas.hu oldalon elérhető kerettanterv tartalmazza.”

Amikor érzékelték a hibát, hogy a belső levelezést is tartalmazó e-mailt küldték ki, tizenhat perccel később érkezett egy újabb e-mail: „Kérem ezt az emailt ne vegye figyelembe, véletlen küldés. A választ új emailben küldöm.” Ezután kiküldtek egy újabb levelet, benne a hivatalosnak tekintett válasszal.

A történtek után Antalffy Péter éjjel még majdnem ráírt a cikkszerzőre Facebookon, de az üzenetét feltehetőleg egyből visszavonta, mert az engedélykéréseknél csak a neve és az üzenetküldés ideje jelent meg.