Maszkban dolgoznak a China Eastern légitársaság munkatársai Ferihegyen

Maszkban dolgoznak a China Eastern légitársaság munkatársai Ferihegyen

(Fotó: Olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy olvasónk által küldött fotó szerint a kínai, délkelet-ázsiai koronavírusos megbetegedésekkel összefüggésben már maszkban dolgoznak a China Eastern légitársaság munkatársai a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Információnk szerint nem csak a jegyirodákban, hanem a sanghaji illetékességű vállalat minden dolgozójának jelezte, hogy ajánlott a maszk viselete.

A Kína középső részén fekvő Vuhanból és környékéről kiinduló koronavírus-fertőzés a BBC legfrissebb beszámolója szerint eddig 56 halálos áldozatot követelt, és mintegy kétezren betegedtek meg a tüdőgyulladás-szerű tüneteket produkáló, korábban nem ismert kórokozóval. Kínában többmilliós városokat zártak le, külön „kellemetlen”, hogy mindez a térség legnagyobb ünnepének számító Holdújév idején történik, amikor százmilliók utaznak a régión belül, de Európából, vagy épp Amerikából oda s vissza.

A vírus Európában is megjelent: Franciaországban három fertőzött embert kezeltek elkülönítve, egy Párizsban turistáskodó kínai házaspárt és egy Bordeaux-ban élő kínai származású francia férfit, akik Vuhanból érkeztek vissza. Az MTI által is idézett hírek szerint mindhárom személy jól van. „A járványt úgy kell kezelni, mint egy tűzvészt, nagyon hamar megtalálni a fészkét, és a lehető leggyorsabban körbezárni” – mondta az üggyel kapcsolatban Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter. Korábban több reptérről jelentették, megpróbálják szűrni a Kínából érkező utasokat.

Az olvasói fénykép nyomán vasárnap reggel ismét megkerestük a Budapest Airportot, hogy ez a lépés a légitársaság saját óvintézkedése-e, vagy a távol-keleti járatok esetében magasabb szinten előírt elővigyázatosságról van szó? Még csütörtök délután arról tájékoztatták lapunkat, hogy Budapest Airportnak jelenleg nincs tudomása arról, hogy a Magyarországra légi, közúti, vagy vízi útvonalon belépő személyek egészségügyi ellenőrzésével kapcsolatban született volna hatóság által elrendelt intézkedés, ezért arra is kíváncsiak voltunk: illetékes hatóságok kértek-e óvintézkedést Ferihegyen?

Kérdéseinkre a Budapest Airporttól az alábbi választ kaptuk: „Sem az ÁNTSZ, sem a tiszti főorvos nem rendelt el ilyen intézkedést a repülőtéren. Nincs tudomásunk arról sem, hogy bármely földi kiszolgáló cégnél döntöttek volna ilyen óvintézkedésről, ez vélhetően az utasfelvételi pultban ülők magán akciója. Szeretnénk nyomatékosítani, hogy bármilyen intézkedés elrendeléséről nem a repülőtér üzemeltetője, hanem a hatóság (ÁNTSZ) hozhat döntést és a hatóság végzi az elsődleges feladatokat. A repülőtér üzemeltetőjének csak támogató szerepe van a hatóság munkájában. Ez minden országban így van. A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart az ÁNTSZ repülőtéri kirendeltségével, hogy az esetlegesen életbe lépő intézkedésekről azonnal értesülhessen. Amennyiben ez megtörténne, a Budapest Airport rendelkezik minden olyan eszközzel és felszereléssel – védőruházat, fertőtlenítő szerek, stb. – amellyel egy egészségügyi vészhelyzet esetén az elrendelt intézkedéseknek megfelelően ellátja a rá vonatkozó előírásokat és támogatja a hatóságok munkáját.”

A koronavírussal kapcsolatban vasárnap délelőtt megszólalt az országos tiszti főorvos is. A közszolgálati M1-nek nyilatkozó Müller Cecília közlése szerint nincs tudomásuk magyarországi koronavírusos betegről, egyúttal hangsúlyozta, hogy itt kicsi az esélye a járványnak. A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírusos megbetegedés tünetei hasonlóak az influenzához, és azért is nehéz az elkülönítése, mert Magyarországon éppen most influenzajárvány van. „A koronavírus azonosítása ugyanakkor laboratóriumi módszerekkel lehetséges, és ennek feltételei már megvannak Magyarországon” – mondta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos azt is hozzátette: influenzaszezonban előfordulnak koronavírusos megbetegedések, de ez most valami egészen új. A szakemberek vizsgálják a nemrég létrejött változatot, keresik az ellenszerét, kutatják terjedését. Továbbá működik a megerősített járványügyi figyelőrendszer. Müller Cecília hangsúlyozta: figyelni kell az alapvető higiéniai szabályokra, javasolt a minél többszöri kézmosás és a „tüsszentési etikett” betartása. Kérdésre válaszolva a szakember azt mondta: a vírus csak élő sejtekben szaporodik, így például a Kínából érkező csomagok teljesen veszélytelenek.

A BBC szerint a koronavírus-fertőzés megelőzésében az is gondot jelent, hogy bizonyos esetekben hamarabb fertőz, mint hogy a tünetek megjelennének. A szakemberek egy és 14 nap közötti lappangási időről beszélnek.

Ezt erősíti a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tájékoztatása, amely szerint egyre gyorsabb ütemben terjed az országban az új koronavírus, amely már a lappangási időszakban is fertőző. Ma Hsziao-vej, a bizottság MTI által is idézett vezetője egy vasárnap megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról, és még a lehetséges mutációk okozta kockázatok is tisztázatlanok. Az igazgató kiemelte: az atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírussal ellentétben – amely egyébként szintén a koronavírus egy típusa –, a tavaly decemberben Vuhanban megjelent, új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző, ami azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Ma mindazonáltal rámutatott: a január 24-étől 31-éig tartó holdújévi munka- és tanítási szünet kiváló alkalmat biztosít az emberek elkülönítésére és a különböző, fertőtlenítő intézkedésekre. Hozzátette: bár a legújabb klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, a szigorú intézkedésekkel a járvány terjedését ebben az időszakban még alacsonyabb költséggel és gyorsabb ütemben lehet megállítani. A vezető az elkövetkező időszakra további intézkedések bevezetését jelezte előre.

Kína – ahol tíz nap alatt egy kórházat is felhúztak a fertőzés miatt – vasárnap betiltotta a vadállatok értékesítését, miután szakértők szerint az új koronavírus is vadon élő állatokról kerülhetett át emberre. A vadállatok, illetve vadhús árusítására bevezetett tilalom a piacokra, éttermekre és az e-kereskedelemre egyaránt érvényes.

FRISS: Cikkünk megjelenését követően azt az MTI azt jelentette: Andrej Babis cseh miniszterelnök jelezte, Csehország vasárnaptól ellenőrizni kezdte a prágai repülőtéren az országba érkező utasokat, nem mutatnak-e a koronavírus-fertőzésre, azaz a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket. A kormányfő Facebook-bejegyzése szerint a prágai Václav Havel repülőtéren orvosok, egészségügyi szakemberek és tűzoltók vannak készenlétben, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak. „A repülőtéren az utasok számára már hozzáférhetőek mindazok az információk, amelyek tájékoztatják, hogyan kell eljárni, ha az ember rosszul érzi magát, és lehetőség van egy első ellenőrzésre is, nem jelentek-e meg nála a koronavírusra utaló tünetek” – írja Babis.