Maszkot küld a 15. kerületi önkormányzat minden lakónak

Maszkot küld a 15. kerületi önkormányzat minden lakónak

Németh Angéla a 15. kerületi időközi polgármester-választás előtt (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húsvétra az ország számos településvezetője szigorú korlátozásokat vezetett be, a 15. kerület viszont kivételnek számít ez alól. Az ellenzéki jelöltként előbb egy időközit megnyerő, majd tavaly ősszel 54,96 százalékkal újrázó Cserdiné Németh Angéla azt írta, inkább az állampolgárok felelősségében hisz, egyben a büntetés helyett a segítséget részesíti előnyben.

„Lenne lehetőségem egy szalaggal körbekeríteni a parkjainkat, és szigorú helyi szabályokat is hozhatnék, amelyek betartatása óriási energiákat és humánerőforrást igényelne, miközben ezekre az energiákra a házhoz menő segítségnyújtásban sokkal nagyobb szükség van. Ezért inkább a felelős magatartásukra építek, és arra kérem Önöket, a jó idő ellenére se árasszák el csoportosan köztereinket és parkjainkat. A járvány terjedésének megállítása miatt kérem, hogy legyenek türelmesek és maradjanak otthon. Köszönöm, hogy betartják közös szabályainkat!” – írta pénteki Facebook-bejegyzésében a polgármester.

A segítségnyújtás pedig konkrét formát is ölt a hétvégén, a 80 ezer helyi lakos esetében. Pénteken jelentették be, hogy két darab maszkot juttatnak el a hétvégén minden rákospalotai, újpalotai és pestújhelyi háztartásba, bízva benne, hogy „még egy fokkal nagyobb biztonságban lesz a kerület.” Németh Angéla az általa közzétett videóban azt mondta, folyamatosan rendelik a maszkokat és az orvosi eszközöket az egészségügynek, és fertőtlenítőszer-rendelés is folyamatban van.

A XV. kerületi Operatív Törzs vezetőjeként szombaton pedig azt közölte a polgármester: a helyi Nyugdíjasházban élő bérlők a következőkben csak 9 és 12 óra között mozoghatnak szabadon. Ha ezek után elhagyják lakóhelyüket, akkor csak úgy térhetnek vissza, ha két negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek. Az Erdőkerülő utca 34. szám alatt működő intézmény számára ezen felül egy április 1-jétől érvényes izolációs tervet is készítettek.

A hasonló intézmények helyzete azután került előtérbe, hogy a Pesti úti idősek otthonában több százan kapták el a koronavírus-fertőzést. Bár a kormánypárti politikusok rögtön a fenntartó fővárosi önkormányzatra kezdtek mutogatni, Karácsony Gergely arról számolt be, hogy ő próbált volna az ügyben korábban fellépni. Állítása szerint viszont hiába kérte, hogy a fővárosi otthonok lakóit teszteljék, sokszor a kórházból is laborvizsgálat nélkül szállították vissza az embereket. Ennek bizonyítására a főpolgármester négy dokumentumot is a nyilvánosságra hozott. Müller Cecília országos tiszti főorvos viszont más szabálytalanságokra is rámutatott az intézmény működésében.