Még 321 millió forintot költöttek a virtuális háziorvosi szolgáltatásra

Még 321 millió forintot költöttek a virtuális háziorvosi szolgáltatásra

A koronavírus-járvány miatt egészségügyi maszkot viselõ háziorvos fogadja a betegek telefonhívását rendelőjében. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen nettó 321 millió forintot költött a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., vagyis a NISZ a  Nemzeti Távközlési Gerinc védelmét biztosító DDoS védelmi rendszerkapacitásának bővítésére - derül ki a közbeszerzési értesítőből.

A titokzatosan hangzó megbízás (melyért így bruttó 408 milliót fizettek) a meglévő hardver és szoftverkapacitásokat bővíti úgy, hogy a védelmi rendszer a kormányzati gerinchálózat internetes kapcsolatát másodpercenként 20 Gigabyte helyett másodpercenként 80 Gigabyte-os adatforgalom mellett tudja biztosítani. A közbeszerzést nyílt eljárás keretében egy holland hátterű fejlesztő cég, az NTT Magyarország nyerte el.

Újra felbukkan a  rejtélyes virtuális szolgáltatás

A közbeszerzési dokumentumból ugyanakkor az is kiderül, hogy a kapacitásbővítés a Virtuális Háziorvos Szolgáltatás projekt (VHSZ) keretében történt. A VHSZ ügyéről több cikkben, részletesen írt a Magyar Hang is, hiszen a projektre korábban már egymilliárd forintot fordított a kormány, mégsem találkozott még vele senki a megkérdezett háziorvosok közül.

Mint bemutattuk, a VHSZ 2020 óta szerepel a Belügyminisztérium tervei között, ám főként csak a kormányzati szerződések tettek róla említést, a szolgáltatás alig kapott nyilvánosságot. Igaz, Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai államtitkára az It Business-nek nyilatkozva már 2021 januárjában beszélt a készülő projektről. Hajzer nyilatkozatában derült ki az is, hogy a tervezett szolgáltatás egy arcfelismerő szoftver segítségével azonosítja a beteget, majd biztonságos videókapcsolatban – akár okostelefonon keresztül – köti össze orvosával. A páciens bejelentkezik, elmondja a panaszát az orvosnak, aki a videókapcsolaton keresztül esetleg egyszerűbb diagnosztikát is elvégezhet, illetve az Eeszt-ben megnézheti a páciens korábbi egészségügyi adatait, leleteit – mondta a BM informatikai fejlesztéseit részletező politikus

2021 júniusában aztán újra feltűnt a VHSZ egy, a mesterséges intelligenciával foglalkozó szakmai napon és kiállításon. A programról beszámoló honlapot ugyan mára törölték, de a Google archiválta a felületet, így tudjuk, hogy a virtuális háziorvosi szolgáltatás a Belügyminisztérium saját fejlesztései között és standján szerepelt. 

Nem ismerik - vagy nem ezen a néven

A VHSZ-ről azonban sem Magyar Orvosi Kamara, sem a Háziorvosok Online  Szervezete sem hallott. Mivel a szolgáltatásról tudósító cikkünk júniusban jelent meg, most újra érdeklődtünk a két szakmai szervezetnél – de így sem lettünk sokkal okosabbak. Nagy Marcell, az orvosi kamara szakértője kérdésünkre azonban felvetett egy lehetőséget: lehetséges, hogy amit a kormány Virtuális Háziorvosi Szolgáltatásként emleget, az nem más, mint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületén régóta üzemeltető orvosi nyilvántartás és platform, a miniHIS. Ez a felület lényegében úgy működik, ahogy azt Hajzer Károly is vázolta. A beteg az Ügyfélkapun keresztül, személyes adataival léphet be egy virtuális rendelőbe, adott a kamerás kapcsolat is, az orvos pedig receptet írhat fel, kórelőzményeket ellenőrizhet, egyszerűbb vizsgálatokat is elvégezhet a kamera segítségével.

A BM nem szólt róla

Hogy a Virtuális Háziorvosi Szolgáltatás csupán egy, már működő platform kormányzati fantázianeve lenne, arról a Belügyminisztérium nem tájékoztatta lapunkat, bár megkerestük őket, és a VHSZ- projektben résztvevő fejlesztő cégeket. Lapunk most újabb kérdést küldött és közérdekű adatigénylést is küldött Pintér Sándor tárcájának és a fejlesztőknek, a virtuális háziorvosi szolgáltatás kapcsán. Ha kapunk választ, arról frissítésben és külön cikkben is beszámolunk majd.