Meg kell ismételni a választást Várföldén is

Meg kell ismételni a választást Várföldén is

A fotó illusztráció. Budapest, 2019. október 13. Kutya a szavazófülkében gazdájával az önkormányzati választáson a XII. kerületi Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumában kialakított 22-es számú szavazókörben 2019. október 13-án. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra

polgármestert és önkormányzati képviselőket kell választani a

Zala megyei Várföldén, mert gyanúsan sok lett hirtelen a

településen az új szavazó a voksolás előtti utolsó hetekben.

Az MTI beszámolója szerint Várföldén szeptember elsején még csak 157 választó szerepelt a nyilvántartásban, október 13-ra pedig már 239-re növekedett a számuk. Néhány hét alatt 82 új lakcímbejelentést regisztráltak a településen, ahol így több mint 50 százalékkal növekedett a szavazópolgárok száma.

Habár a helyi és a Zala megyei választási bizottság elutasította az emiatt benyújtott panaszt, a Pécsi Ítélőtábla végzése szerint ez nincs rendben. Alapos a gyanú ugyanis, hogy a "választási eredmények szervezett befolyásolása iránti szándék" valósult meg a nagyarányú lakcímbejelentések révén.

Döntött a bíróság: új választást kell tartani két szekszárdi egyéni választókörzetben | Magyar Hang

A

táblabíróság szerint már a helyi választási irodának is

észlelnie kellett volna a bejelentkezettek számának hirtelen

növekedését. A megyei választási bizottság eljárása pedig

jogsértő volt, amiért a problémát jelzőktől várta el a

lakcímbejelentésekkel kapcsolatos bizonyítást.

Október 13-án az eddig is a települést vezető Szörcsökné Horváth Mária 114 szavazatot, kihívója, Tóth Árpád 107 voksot kapott. A képviselőjelöltek között az első és a hatodik legtöbb voksot begyűjtő között is csupán 17 szavazatkülönbség adódott.

Az új voksolást november 10-én tartják. A választás rendje elleni bűncselekmény miatt rendőrségi eljárás is indult.