Meghazudtolta Szijjártót az izraeli külügyminiszter

Meghazudtolta Szijjártót az izraeli külügyminiszter

Szijjártó Péter (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Roppant kellemetlen helyzetbe került Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután az izraeli kollégájával folytatott telefonbeszélgetést követően kiadott közlemény napvilágot látott – írja az izraelinfo.com. – A közleményben foglaltak egy részét ugyanis azonnal cáfolta Gabriel Askenazi, az izraeli diplomácia nemrég kinevezett vezetője.

A magyar külügyi tárca nyilatkozatában a következők olvashatók. „Izrael továbbra is számíthat Magyarország korrekt és kiegyensúlyozott álláspontjára.” A felek „egyetértettek abban, hogy a nemzetközi politikai életben a képmutatás, az elfogultság és a politikai korrektség miatt érik támadások a patrióta, nemzeti alapon álló és a nemzeti érdekeket érvényesítő kormányzatokat”. 

„Mivel mind Izraelnek, mind Magyarországnak ilyen kormánya van, garantált a két ország stratégiai együttműködésének további fejlesztése” – írták, majd hozzátették, hogy mindennek az alapja az, hogy „Magyarország és Izrael hasonló álláspontot képvisel az identitás megőrzésének, a szuverenitás és a biztonság fontosságának kérdésében, valamint az illegális migráció elleni fellépés szükségességéről is.”

Ez utóbbi kijelentésre reagált Askenazi, amikor magyarázatot kért a magyar külügyminisztériumtól, mivel állításuk szerint „ezt egyáltalán nem is említették a beszélgetésükben”.

Később Askenazi hivatalos válaszában azt is kijelentette, hogy „nagyra értékeli Magyarország Izrael melletti kiállását az EU-ban és más nemzetközi fórumokon”, de sem a szuverenitás, sem a nemzeti identitás, sem a bevándorlás nem volt témája a beszélgetésnek.

Néhány órával az izraeli korrigálás kiadása után a magyar külügyminisztérium bejelentette, hogy a Jeruzsálemről és Budapestről szóló, a szuverenitásról, a biztonságról és az illegális bevándorlás elleni fellépés szükségességéről szóló részt „kizárólag a magyar félnek kell tulajdonítani”.

Eközben több nagykövetet is lecserélt Szijjártó Péter. Az Mfor vette észre a Magyar Közlönyben, hogy Zágrábba Magyar József Zoltán helyére Demcsák Csaba, Londonba Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyére Kumin Ferenc érkezett. Ottawában felmentették Ódor Bálint Dávidot, így Horváth Márk ideiglenes ügyvivő látja el jelenleg a vezetői feladatokat. Washingtonban a Liszkay Gábor helyét több kormányközeli médiacégben is átvevő Szabó László nagykövetet az ideiglenes ügyvivő, Zombori Dóra helyettesíti.

A legfontosabb váltás talán, hogy a kormányzati kommunikációt támogató csoportok Habony-szárnyához tartozó Szalay-Bobrovniczky, egykori Heti Válasz-főszerkesztő londoni pályafutása véget ért.