Megjöttek a márciusi részletes munkanélküliségi adatok, de ez még csak a jéghegy csúcsa

Megjöttek a márciusi részletes munkanélküliségi adatok, de ez még csak a jéghegy csúcsa

Munkanélküliség (Forrás Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márciusban összesen 59,4 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét az illetékes járási/kerületi hivatalnál, amelyből az első alkalommal regisztrálók aránya 7 százalékot tett ki. Az új belépők száma az előző év azonos időszakához képest 7,8 százalékkal nőtt – a részletes munkanélküliségi adatokat, amelyek három hét csúszással kerültek nyilvánosságra, a Portfolio szemlézte.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) honlapján most megjelent, április 14-i dátumozású dokumentum szerint 2020 márciusában a foglalkoztatók 1 098 személyt érintő csoportos létszámleépítést jelentettek be az előző havi 363 után. Ez azt jelzi, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése után azonnal megkezdődött a leépítési hullám – írja a Portfolio.

A járvány kezdetétől nem közlik a részletes munkanélküliségi adatokat | Magyar Hang

A leépítések a szállodai szolgáltatás, éttermi, mozgó vendéglátás, a háztartási villamos készülék gyártása, a fémmegmunkálás, az egyéb információ-technológiai szolgáltatás, vagyonkezelés (holding), a sportszer-gyártás, a falemez-gyártás, az erdészeti, egyéb erdőgazdálkodási tevékenység, a felsőruházat gyártása és az egyéb vendéglátás ágazatokat érintették főként Budapesten, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Március hónapban 281 ezer munkanélkülit tartottak nyilván, de a Portfolio felhívja a figyelmet: most már azt is tudjuk, hogy 151,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek 54,4 százaléka álláskeresési ellátásban, 45,6%-a pedig szociális jellegű támogatásban részesült. Az álláskeresők közel fele (46,2 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott, 25,6 százalékuk tartósan, egy éven túl állástalan volt. Az összes álláskeresők 24,9 százaléka volt 55 év feletti, 13,6 százaléka 25 éven aluli.

Az NFSZ elemzése szerint „az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, amit a jelenleg zajló globális egészségügyi és gazdasági vészhelyzet minden jel szerint megtör majd”.

A Portfolio értesülése szerint április közepén már 330 ezer munkanélküli volt az országban, vagyis a munkanélküliség emelkedő tendenciát mutat.