Megkérdezték Orbán Viktort, megbánta-e, hogy fajok keveredéséről beszélt nyilvánosan

Megkérdezték Orbán Viktort, megbánta-e, hogy fajok keveredéséről beszélt nyilvánosan

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Karl Nehammer osztrák kancellár közös sajtótájékoztatójukra érkezik Bécsben 2022. július 28-án. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába ment Bécsig a Telex, nem kérdezhették Orbán Viktort az osztrák kancellár közös sajtótájékoztatóján, ahol összesen csak két kérdést lehetett feltenni – derült ki a lap videójából. Ehhez hasonlóan hiába szerettek volna egy olyan eseményre bejutni a bécsi magyar nagykövetségen, ahova a közmédia bemehetett, ezt sem engedték nekik.

Ugyanakkor a már távozó Orbán Viktornak egyetlen rövid kérdést fel tudtak tenni, ami így hangzott: „megbánta, hogy nyilvánosan beszélt a fajok keveredéséről?”. A kormányfő erre csak annyit mondott: „Szeretek nyilvánosan beszélni”.

A kormányfő egyébként Bécsben az említett sajtótájékoztatón azt mondta: Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz, de ettől még a rasszizmust ugyanúgy elítéli. Elmondása szerint ő bevándorlásellenes politikus, de ezt nem tartja faji vagy biológiai kérdésnek, inkább kulturálisnak.

A lapnak nyilatkozott Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki arról beszélt, ő pontosan értette, miről beszélt a miniszterelnök Tusványoson, „lehet, hogy ez azért van, mert helyzeti előnyben vagyok, mert 16 éve személyesen mellette dolgozom, ismerem a személyes gondolkodásmódját, a hozzáállását a rasszizmushoz, az antiszemitizmus problematikájához”. Hogy a fajok emlegetése emberekkel kapcsolatban nem sértő-e, arra Szijjártó azt mondta, lehet. Arra is kitért, a magyar miniszterelnök mindig maga készül fel a beszédeire, és szerinte a kormányfő a bécsi sajtótájékoztatón rendezte a kérdést, „mindenki megnyugodhat”.

A miniszterelnök egyébként péntek reggel félórás rádióinterjút adott, ám ebben egyáltalán nem kérdezték a fajok keveredését emlegető nyilatkozata miatt őt ért kritikákról, holott csütörtökön az amerikai külügyminisztérium egyik szóvivője egyenesen megbocsáthatatlannak nevezte azt. 

Címkék: Orbán Viktor, Bécs, Telex