Az amerikai külügy szerint „megbocsáthatatlan” Orbán kijelentése a „kevert fajokról”

Az amerikai külügy szerint „megbocsáthatatlan”  Orbán kijelentése a „kevert fajokról”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok „megbocsáthatatlan” kijelentésnek tartja, és elítéli Orbán Viktor magyar miniszterelnök „kevert fajú népekről” szóló szavait – ezt az amerikai külügyi szóvivő, Ned Price mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján a RadioFreeEurope szerint, amit a Telex vett észre.

Mint idézik, Price egy Deborah Lipstadt, az Egyesült Államok antiszemitizmus elleni megbízottja által megfogalmazott nyilatkozatot olvasott fel a miniszterelnök tusványosi beszédével kapcsolatban. Eszerint „mélységesen aggasztó” a jobboldali nacionalista miniszterelnöktől egy „olyan retorika használata, amely egyértelműen a náci faji ideológiát idézi”. – Évtizedekkel a holokauszt befejezése után „elfogadhatatlan, hogy egy vezető a náci tömeggyilkosságot könnyedén lekicsinyelje” – fogalmazott Lipstadt. A külügyi szóvivő ehhez azt tette hozzá, hogy a magyar kormányfő megjegyzései „nem tükrözik azokat a közös értékeket, amelyek az Egyesült Államokat Magyarországhoz kötik”.

A miniszterelnök beszéde kapcsán az amerikai nagykövetség is megszólalt, mint közleményükben írták, elítélnek minden olyan ideológiát, politikai irányvonalat és retorikát, amely a gyűlölet és a megosztottság doktrínáinak ad teret.

Címkék: Orbán Viktor, Amerika