Megrázó videót posztolt Karsai Dániel az állapota romlásáról

Megrázó videót posztolt Karsai Dániel az állapota romlásáról

Karsai Dániel (Forrás: Karsai Dániel Youtube-videója)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megrázó videót tett közzé az eutanáziáért küzdő Karsai Dániel arról, milyen mértékben romlott le az állapota az elmúlt két évben. Az alkotmányjogász az ALS elnevezésű, idegsorvadásos betegséggel küzd, ebben szenvedett Stephen Hawking is. Az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni. A betegség nem gyógyítható, és utolsó szakasza – ahogyan korábban fogalmazott – „gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül”. 

A videójában felvételeket tett közzé arról, ahogyan pontosan két éve levizsgázott Ju-jistuból barna övre. – Ekkor, 44 évesen, fizikailag és mentálisan a csúcson voltam. Két évvel később, az ALS előrehaladott állapotában gyógytornázás közben a képességeim maximumát a fekvésből felállás jelenti – írta. Ezt mutatja meg a bő négy perces videón is. – Tökéletesen látszik rajta, ez a betegség hogyan emészti fel az embert. A célom vele nem az önsajnáltatás, hanem minél teljesebb kép adása a helyzetről, amiben vagyok – fűzte hozzá.

A jogász a méltó halált megteremtő jogi lehetőségekért küzd és mivel itthon erre nincs lehetőség, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. Lapunknak korábban azt mondta, hogy van esélye elérni a céljait, arról viszont, hogy milyen mértékű lesz a siker, még találgatásokba sem bonyolódna, mert felesleges.

– Vigyázat, megrázó képsorok következnek. Mondanám, hogy csak erős idegzetűeknek, de nem mondom. Az elmúlással ugyanis – remélhetőleg nem olyan keserves módon, mint nekem – mindenkinek szembe kell nézni, a „gyenge idegzetűeknek” is – írta Karsai Dániel.