Megvan, ki lesz az új fővárosi főkertész

Megvan, ki lesz az új fővárosi főkertész

Dezsényi Péter, a FŐKERT új főigazgatója (Fotó: BKM Budapesti Közművek Zrt.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Főigazgatóként Dezsényi Péter vezeti a Budapesti Közművek FŐKERT Kertészeti Divízióját 2024 október elsejétől – közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Bardóczi Sándor főtájépítész Facebook-posztjából kiderül: Dezsényi Pétert ő ajánlotta a pozícióra.

A Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. a sajtóközleményben azt írta: Dezsényi Péter komoly vezetői tapasztalattal, és több, mint 20 éves park- és zöldtető építési múlttal rendelkezik. A Kertész Unió Zrt. vezérigazgatói pozíciójából érkezik a Budapesti Közművekhez, de korábban dolgozott a FŐKERT kutatási és fejlesztési főtanácsadójaként is. Vezetői feladatai mellett a bécsi BOKU (Universitaet für Bodenkultur, Institute für Ingenieurbiologie und Landschaftsbau) vendégoktatója és a budapesti Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet (MATE Budai Campus) előadója is volt.

Dezsényi Péter a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és az Európai Zöldtető Szövetség elnökségi tagja. 13 éve a zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke. Számos szakmai díjjal büszkélkedhet, többek között Építőipari Nívódíjat kapott a Green House Irodaház tetőkertjeiért. A FŐKERT leendő főigazgatója részt vett a budapesti FATÁR alkalmazást megalapozó fakataszteri rendszer bevezetésében. Komoly szerepe volt az első magyarországi biodiverz zöldtetők tervezésében és építésében, valamint a városi zöld infrastruktúra ökologikus szemléletű, természetközeli technológiáinak hazai adaptálásában – írta közleményében a fővárosi cég. 

Bardóczi Sándor főtájépítész Facebook-posztjából kiderül: Dezsényi Pétert ő is ajánlotta a pozícióra: – A Főváros vezetése és a BKM vezérigazgatója megtisztelt azzal, hogy kikérték a véleményem, kit tartok alkalmasnak a FŐKERT kertészeti divíziójának vezetésére a főigazgató felmentését követően. Ami még megtisztelőbb, hogy a tanácsomat meg is fogadták és elindulhatott egy párbeszéd Dezsényi Péterrel arról, hogy vállalná-e ő a FŐKERT főigazgatói posztját – írta.

Bardóczi kitért arra is: a FŐKERT a Budapesti Közművek Zrt kertészeti divíziója, nem különálló entitás, ami a nyílt pályázatot indokolttá tenné. Ennek azért is lehet jelentősége, mert október 1-étől nem lesz többség Karácsony Gergely főpolgármester mögött az új fővárosi közgyűlésben, október 1-ét követően több frakcióval meg kell egyeznie, hogy közgyűlési többséget teremthessen egy-egy döntés elfogadásához. Korábban a Tisza Párt elnöke, Magyar Péter azt közölte: informális egyeztetést folytattak Vitézy Dáviddal, aki a Budapestért-LMP listavezetőjeként ülhet be a közgyűlésbe, és egyetértenek abban, hogy „az eddigi mutyik megszüntetésének elengedhetetlen feltétele a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó összes cég vezetésének nyílt, transzparens pályázaton történő kiválasztása”.

A főkertészi pozícióra azután kellett új jelöltet találnia a fővárosi cégnek, hogy váratlanul menesztették Zakar András korábbi főigazgatót.

Címkék: főváros, Főkert